4 palačinky
120 g plátků uzeného lososa
200 g kysané smetany
šťáva z ½ citrónu
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
několik snítek zelené kadeřavé petržele
½ lžíce drobně krájeného kopru
bílý pepř
sůl
Z každé palačinky vykrojit 3 kolečka 7 cm v průměru.
Kolečka z palačinek dát na plech vyložený papírem na pečení, dát do trouby rozehřáté na 160°C a palačinky osmažit do křupava, nechat vychladnout.
Kysanou smetanu promíchat s citrónovou šťávou, citrónovou kůru, koprem, ochutit solí.
První palačinku položit na talíř, potřít ochucenou smetanou, na smetanu položit dvě snítky petržele, plátek lososa, ochutit pepřem. Takto navrstvit ještě dvě křupavé palačinky.
Palačinky
125 g hladké mouky
1 vejce + žloutek
2,5 dcl mléka
špetka soli
olej
Do misky nalít mléko, přidat vajíčko a žloutek, důkladně rozmíchat – důležité.
Až pak (!) přisypat mouku, přidat cukr, špetku soli, rozmíchat metlou na hladké tekuté těsto, nechat 15 minut ležet, promíchat, případně zředit dalším mlékem.
Rozpálit palačinkovou pánev, potřít tukem.
Těsto rozlít, když se po 2 minutách objeví puchýřky, obrátit a smažit ½ minuty.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.