• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

VAŘENÉ HOVĚZÍ MASO

1 kg hovězího zadního
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celere, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
2 bobkové listy
celý pepř
sůl

Maso vložit do vroucí vody, vařit nízkým varem.
Sbírat pěnu, pak přidat koření, vařit 1 hodinu, přidat zeleninu, vařit, až je maso měkké.
Vyndat maso do cedníku, nechat okapat.
Ještě teplé maso osolit, posypat moukou.
Na pánvi rozehřát máslo, maso osmažit ze všech stran.
Takto připravené maso je vhodné k rajské omáčce, koprové omáčce, okurkové omáčce s houskovým knedlíkem.
Scezený vývar využít na přípravu omáček.

Vytisknout

GULYÁS, PÖRKÖLT, TOKÁNY, "PAPRIKÁŠ" - ROZDÍLY

Gulyás, pörkölt, tokány, paprikáš mají své kořeny v maďarské kuchyni. Níže jsou uvedeny rozdíly mezi nimi.

GULYÁS [gujáš]
Základní suroviny
Hovězí přední, kousky 2 x 2 cm, cibule, zelená paprika, česnek, brambory, kvalitní červená mletá paprika, kmín.
Je to vlastně to, čemu říkáme gulášová polévka. Maso se spíše vaří, než dusí. Vložku tvoří oloupané brambory nakrájené 1 x 1 cm, které jsou vařeny přímo v pokrmu a ne samostatně, jak se vložky správně mají vařit.

PÖRKÖLT
Základní suroviny
Hovězí přední, kousky 3 x 3 cm, cibule, zelená paprika, rajčata, brambory, kvalitní červená mletá paprika.
Další používaná masa: vepřové, skopové, zvěřina, drůbež, tj. i kachna nebo husa
Maso se dusí. Je to náš guláš, ale se zelenou paprikou a brambory.
Příloha csipetke [čipetke], noky z jednoduchého těsta: hladká mouka, vejce, voda.

TOKÁNY [tokáň]
Základní suroviny
Hovězí přední, uzený špek, cibule, zelená paprika, rajčata, krájené na podélné, ploché kousky 3 x 0,5 cm, kvalitní červená mletá paprika.
Další používaná masa: vepřové, skopové, zvěřina, kachna, husa

Ještě je třeba zmínit termín „paprikáš“.
Takto jsou označena všechna jídla, která obsahují mletou červenou papriku, a omáčka obsahuje smetanu.
Používaná masa: drůbež, telecí, jehněčí, ryby.

Vytisknout

ROŠTĚNKY NA SLANINĚ

80 dkg vysokého roštěnce
2 lžíce sádla, nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlití
1 cibule, nakrájet na proužky
1 cibule, drobně nakrájet
8 dkg špeku, nakrájet na proužky
3 dkg špeku, nakrájet na kostičky
½ lžíce hladké mouky na posypání roštěnek
1 lžíce mouky, na jíšku
1 lžička mleté papriky
5 zrnek celého pepře
pepř
sůl

Roštěnec nakrájet na plátky, rozklepat, okraje naříznout, opepřit, osolit.
Na roštěnky položit proužky špeku a proužky cibule, zavinout, zavázat nití, posypat mletou paprikou a moukou.
Na pánvi rozpustit 1 lžíci sádla, přidat roštěnky, osmažit ze všech stran.
V tlakovém hrnci rozehřát 1 lžíci sádla, přidat drobně krájený špek, drobně krájenou cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat roštěnky.
Přidat celý pepř, dostatek hovězího vývaru, dusit 25 minut.
Do výpeku na pánvi přidat 1 lžíci mouky, míchat 1 minutu, zředit vývarem, scedit do menšího kastrolu, vařit 25 minut, ředit podle potřeby.
Roštěnky vyndat na talíř, odstranit nitě, šťávu scedit k provářené jíšce, provařit.
Omáčku dochutit pepřem a solí.
Příloha: vařená rýže, bramborové knedlíky.
Víno: Modrý Portugal.

Vytisknout

ROŠTĚNKY ESTERHÁZY

80 dkg vysokého roštěnce
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
½ mrkev, nakrájet na nudličky
1 petržel, nakrájet na nudličky
1/8 celeru, nakrájet na nudličky
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
1 lžíce másla, na osmažení cibule a zeleniny nakrájené na kostičky
½ lžíce másla, na osmažení nudliček zeleniny
hovězí vývar na podlévání
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
nastrouhanou kůru z ½ citrónu
šťáva ze ¼ citrónu
½ dcl bílého vína
1 bobkový list
1 lžíce octa
2 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Nakrájet plátky, nenaklepávat, na krajích naříznout, opepřit, osolit, posypat 1 lžící mouky.
Na pánvi rozpustit sádlo, roštěnky osmažit na obou stranách. Vyndat na talíř.
V tlakovém hrnci rozpustit máslo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat ocet, nechat odpařit.
Přidat víno, nechat zredukovat.
Přidat dostatečné množství vývaru, celý pepř, nové koření, bobkový list, citrónovou kůru, roštěnky i se šťávou, kterou pustily, dusit 25 minut.
Pánev s výpekem rozehřát, přidat 1 lžíci hladké mouky, 1 minutu míchat, zředit vývarem, přelít do menšího kastrolu, vařit 25 minut, míchat, případně ředit vývarem.
Na pánvi rozpustit ½ lžíce másla, přidat na nudličky krájenou zeleninu, smažit 3 minuty, míchat.
Roštěnky vyjmout z tlakového hrnce na talíř. Šťávu scedit k provářené jíšce, přidat osmaženou, na nudličky krájenou zeleninu, promíchat, provařit.
Příloha: šťouchané brambory, opečené brambory, vařená rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon; Modrý Portugal.

Vytisknout

BAVORSKÉ ROŠTĚNKY

80 dkg vysokého roštěnce
1 lžíce sádla, nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlití
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce mouky
1 dcl kysané smetany
pepř
sůl

Nádivka
½ lžíce másla
20 dkg šunky, drobně nakrájet
30 dkg brambor vařených ve slupce, oloupat, rozmačkat
1 vejce
3 lžíce kysané smetany
pepř
sůl
Všechny suroviny dobře promíchat, ochutit pepřem, solí.

Roštěnec nakrájet na plátky, tence rozklepat, okraje naříznout, opepřit, osolit.
Roštěnky potřít nádivkou, zabalit, zavázat nití.
Na pánvi rozpustit 1 lžíci sádla, přidat roštěnky, osmažit ze všech stran.
Pekáč položit na plotnu, vložit sádlo, přidat cibuli, 4 minuty smažit, míchat, přidat roštěnky, podlít horkým vývarem.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, roštěnky dusit 1 hodinu, občas podlévat, v polovině dušení obrátit.
Do výpeku na pánvi přidat 1 lžíci mouky, míchat 1 minutu, zředit vývarem, scedit do menšího kastrolu, vařit 25 minut, ředit podle potřeby.
Roštěnky vyndat na talíř, odstranit nitě, šťávu scedit k provářené jíšce, provařit.
Omáčku odstavit z plotny, vmíchat smetanu.
Omáčku dochutit pepřem a solí.
Příloha: houskové knedlíky, bramborové noky.
Víno: Cabernet Sauvignon; Zweigeltrebe.

Doporučujeme