• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KUŘECÍ SALÁT

600 g kuřecích prsou, uvařit, nakrájet na nudličky
200 g eidamu, nakrájet na nudličky
210 g sterilovaného hrášku
1 červená paprika, nakrájet na proužky
100 g majonézy
100 g bílého jogurtu
1 lžíce kečupu z rajčat
1 lžíce citrónové šťávy
kadeřavá petržel
pepř
sůl

Všechny suroviny vložit do mísy, promíchat, dochutit pepřem, solí, přidat proužky červené papriky, lístky kadeřavé petržele.
Příloha: bageta.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

VLAŠSKÝ SALÁT

500 g brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout
300 g kvalitního šunkového salámu (ne salámy ze separátu s obsahem kostí a peří)
160 g sterilovaných okurek
50 g sterilovaného celeru
50 g sterilovaného hrášku
100 g mrkve, uvařit, nakrájet na kostičky
200 g majonézy
100 g bílého jogurtu
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky worcesterské omáčky
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička cukru
½ lžičky pepře
sůl

Brambory oloupat, nakrájet na kostičky, salám nakrájet na nudličky, vložit do mísy.
Přidat ostatní suroviny, promíchat.
Dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

FATUŠ

V arabských zemých velmi populární salát. Fatuš má patrně kořeny v Itálii, neboť nápadně přiipomíná tamní jednoduchý, ale vynikající salát Panzanella.

1 arabský chleba, dát do vyhřáté trouby, po vyschnutí nalámat na kousky
4 rajčata, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
3 salátové okurky, drobně nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet, propláchnout studenou vodou
2 stroužky česneku, rozmačkat
střed listového salátu, natrhat
2 lžíce citrónové šťávy
3 lžíce olivového oleje
několik lístků máty, natrhat
pepř
sůl

Všechny položky, kromě citrónové šťávy a olivového oleje, vložit do mísy, opepřit, osolit, promíchat.
Zalít citrónovou šťávou a olivovým olejem, promíchat.

Vytisknout

SALÁT Z MASA

400 g libového vařeného nebo pečeného masa, nakrájet na proužky
150 g nakládaných okurek, nakrájet na kostičky
2 jablka, oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na proužky, smíchat s citrónovou šťávou
šťáva z ½ citrónu
3 vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na plátky
1 hrst drobně krájené zelené petržele

Zálivka
2 lžíce majonézy
2 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička worcesterské omáčky
špetka cukru
pepř
sůl

Smíchat majonézu, jogurt, hořčici, worcesterskou omáčku, cukr, ochutit pepřem, solí.
Opatrně smíchat maso, okurky, jablka, vejce, přelít zálivkou.
Víno: Rulandké šedé, kabinet.

Vytisknout

JEDNODUCHÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

  • 1 kg ve slupce vařených brambor, nechat vychladnout, nakrájet na kostičky  nebo na plátky
  • 2 cibule, drobně nakrájet, propláchnout horkou vodou
  • 4 kyselé okurky, nakrájet na kostičky
  • 4 lžíce rostlinného olej (ne olivový olej)
  • 1 lžíce octa, nebo podle chuti
  • ½ lžičky cukru
  • pepř
  • sůl

Všechny suroviny smíchat, ochutit pepřem a solí.

Doporučujeme