• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SALÁT ZE ŠPEKÁČKŮ

1 kg špekáčků z masa, ne ze separátu, oloupat, nakrájet na kolečka
2 cibule, nakrájet na kolečka, propláchnout horkou vodou
80 g kozích rohů, překrájet
80 g sterilovaných okurek, nakrájet na kolečka
30 ml oleje
pepř
sůl

Suroviny vložit do mísy, promíchat, ochutit pepřem, solí, přidat provařenou studenou zálivku, nechat 12 hodin marinovat.

Zálivka
70 ml vody
30 ml octa
1 lžička cukru
1 bobkový list
1 sušená feferonka
2 zrnka nového koření

Vodu nalít do hrnce, přidat všechny suroviny, svařit, nechat vychladnout.

Vytisknout

CELEROVÝ SALÁT

500 g sterilovaného celeru
400 g uzeného masa, uvařit, nakrájet na nudličky
6 vajec, uvařit natvrdo, nakrájet na osminky
2 lžíce majonézy
2 lžíce jogurt
1 lžíce worcesterské omáčky
½ lžičky cukru
pepř
sůl

Všechny suroviny vložit do mísy, promíchat, dochutit pepřem, solí, dát vychladit.

Vytisknout

FAZOLOVÝ SALÁT SE ŽAMPIÓNY

400 g bílých fazolí, uvařit
400 g sterilovaných žampiónů, nakrájet na plátky
400 g uzeného masa, uvařit, nakrájet na proužky
300 g sterilovaných okurek, nakrájet na proužky
150 g stolního oleje
100 g sterilovaných kapií
2 cibule, nakrájet na proužky, propláchnout horkou vodou
1 lžíce worcesterské omáčky
1 lžička cukru
pepř
sůl

Všechny suroviny vložit do mísy, promíchat, dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

KÁHIRSKÝ FAZOLOVÝ SALÁT

600 g bílých fazolí, uvařit
400 g vařeného drůbežího masa, nakrájet na nudličky
6 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, vidličkou rozmačkat
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
4 stroužky citrónu, rozmačkat
1 lžíce drobně krájené petrželové natě
šťáva z 1 citrónu
½ lžičky cukru
½ lžičky chilli
pepř
sůl

Všechny suroviny vložit do mísy, promíchat, dochutit pepřem, solí, dát vychladit.

Vytisknout

FAZOLOVÝ SALÁT S ANGLICKOU SLANINOU

500 g bílých fazolí, uvařit
500 g anglické slaniny, nakrájet na proužky
2 cibule, nakrájet na proužky, krátce osmažit
100 g kvalitního rajčatového protlaku
1 lžíce worcesterské omáčky
1 lžička cukru
pepř
sůl

Všechny suroviny vložit do mísy, promíchat, dochutit pepřem, solí.

Doporučujeme