• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

NOKY S LUČINOU A JEDNODUCHOU RAJČATOVOU OMÁČKOU

200 g hladké mouky
200 g lučiny
3 žloutky
25 g parmezánu, drobně nastrouhat
¼ lžičky muškátového oříšku
pepř
sůl

V míse smíchat lučinu, žloutky, muškátový oříšek, parmazán.
Přidat mouku, pepř, sůl, vypracovat vláčné těsto.
Těsto rozdělit na části, z jednotlivých částí vyválet válečky, z nich odkrájet noky.
Noky vložit do vařící osolené vody, vařit, až noky vyplavou, cca 3 minuty.

Nejdříve připravit omáčku, do omáčky vložit hotové noky přímo z hrnce, kde byly uvařeny, promíchat.

Omáčka
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 konzervy rajčat i se šťávou
1 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
1 hrst bazalky, hrubě nakrájet
1 chilli paprička, drobně nakrájet
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát máslo a olej, přidat cibuli, míchat 2 minuty, přidat česnek, chilli papričku, když česnek zavoní, přidat rajčata, rajčata rozmačkat měchačkou, dusit 5 minut, míchat.
Přidat bazalku, míchat 2 minuty.
Dochutit pepřem, solí.
Víno: Zweigeltrebe

Vytisknout

SKOPOVÁ KÝTA NA MYSLIVECKÝ ZPŮSOB

1,2 kg skopové kýty
50 špeku, nakrájet na klínky
4 dcl drůbežího vývaru
2 dcl bílého vína, (Müller Thurgau)
1 lžíce sádla
1 mrkev, nakrájet na kostičky
1 petržel, nakrájet na kostičky
1/8 celeru, nakrájet na kostičky
2 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
2 lžíce másla
2 bobkové listy
6 zrnek celého pepře
4 zrnka nového koření
4 zrnka jalovce, rozmáčknout
1 lžička cukru
pepř
sůl

Maso prošpikovat, opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát sádlo, maso zprudka osmažit ze všech stran, dát na talíř.
Do kastrolu dát cukr, rozpustit, přidat 1 lžíci másla, mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat česnek, když zavoní, přidat mouku, promíchat, zředit 1 dcl vína, míchat, víno nechat zredukovat.
Přidat bobkové listy, celý pepř, nové koření, jalovec, tymián, horký vývar, maso dusit doměkka.
Měkké maso vyndat na talíř, přikrýt alobalem.
Ze šťávy vyndat bobkové listy, celé koření, rozmixovat
Do rozmixované omáčky vmíchat smetanu, dochutit pepřem, solí.
Maso nakrájet na plátky, vložit do omáčky, prohřát.
Příloha: bramborové noky.
Prezentace: do středu talíře položit zeleninu, na zeleninu dát porci masa s omáčkou, okolo položit noky, maso posypat zelenou petrželí.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

BAZALKOVÉ PESTO SE SLUNEČNICOVÝMI SEMÍNKY

10 dkg lístků bazalky
1,5 dcl olivového oleje
2 lžíce slunečnicových semínek, trochu opražit
3 stroužky česneku, hrubě nakrájet
¼ lžičky pepře
½ lžičky soli

Všechny suroviny společně rozmixovat.

Vytisknout

TRESKA S RAJČATY A S MÁTOU

1 kg filetů z tresky
2 lžíce kapary
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce drobně krájené chilli papričky
750 g rajčat z konzervy
2 lžíce zelené petržele, hrubě nakrájet
2 lžíce čerstvé máty, hrubě nakrájet
½ lžičky soli
slunečnicový olej na smažení

Na pánvi rozehřát menší množství slunečnicového oleje, osmažit filety, z každé strany 3 minuty, dát na talíř, přikrýt alobalem.
Na pánvi rozehřát 3 lžíce oleje, přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat chilli, rajčata i se šťávou, kapary, sůl, rajčata rozmačkat, dusit 15 minut.
Přidat tresku, prohřát.
Prezentace: na talíř položit porci tresky, přelít omáčkou, posypat petrželí a mátou.
Příloha: bílé pečivo.

Vytisknout

HOUBOVÝ VÝVAR

2 l vody
300 g čerstvých hub, nakrájet na plátky
½ hrsti sušených hub, nejlépe hříbky nebo lišky
1 cibule, hrubě nakrájet
2 mrkve, hrubě nakrájet
1 stonek celeru, hrubě nakrájet
1 pórek, zelená část, hrubě nakrájet, propláchnout
4 stroužky česneku
1 hrst zelené petržele, hrubě nakrájet
1 lžička sušeného tymiánu
½ lžíce majoránky
1 lžička sušené šalvěje
3 bobkové listy
½ lžičky pepře
1 lžička soli

Do studené vody dát všechny suroviny, kromě majoránky, pomalu vařit 1 hodinu.
Přidat majoránku, vařit 5 minut.
Scedit.

Doporučujeme