• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KOLEČKA A HVĚZDIČKY

250 g hladké mouky
150 g moučkového cukru + cukr na posypání
150 g Hery
150 g mandlí, spařit, oloupat, umlít
½ lžičky skořice
špetka tlučeného hřebíčku
drobně strouhaná kůra z malého citrónu
1 vejce
džem bez jadérek (třešňový, meruňkový)
formy na kolečka a hvězdičky

Do mísy dát mouku, cukr, citrónovou kůru, hřebíček, skořici, mandle, Heru, vypracovat těsto, zabalit do fólie, dát do lednice na 3 hodiny.
Vyválet plát vysoký 3 mm, z poloviny vykrájet kolečka, z poloviny hvězdičky.
Vykrojené tvary pokládat na papír na pečení, nebo vymaštěný plech posypaný hrubou moukou.
Plech vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct, až těsto zrůžoví, nechat vychladnout.
Kolečka potřít džemem na ně přiložit hvězdičku.

Vytisknout

HROZINKOVÁ KOLEČKA

nebo jiné tvary

250 g hladké mouky
90 g moučkového cukru
120 g másla
90 g hrozinek, namočit do rumu, drobně nakrájet
0,5 dcl rumu
30 g lískových oříšků, oloupat, nakrájet
2 žloutky
1 bílek na potření
forma na kolečka

Do mísy dát mouku, cukr, žloutky hrozinky, oříšky, vypracovat těsto, zabalit do fólie, dát na 3 hodiny do ledničky.
Z těsta vyválet plát silný 3 mm, formou vykrájet kolečka, ta pokládat na papír na pečení, nebo vymaštěný plech posypaný hrubou moukou.
Plech vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct, až těsto zrůžoví.
Polovinu vychladlých koleček potřít  na vrchu bílkem, druhou polovinu na spodku. Mezi dvě kolečka vložit kolečko náplně.
Část koleček namočit z poloviny do rozehřáté čokolády, u části přelít vršek.

Mandlová náplň
120 g spařených, oloupaných, mletých mandlí
120 g moučkového cukru
1 bílek
1 lžíce rumu
Všechny suroviny vložit do mísy a promíchat.
Vyválet na plát silný 3 mm, formou vykrájet kolečka.

Poleva
120 g čokolády na vaření
½ lžíce másla
Čokoládu rozpustit s máslem.

Vytisknout

BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

120 g hladké mouky
160 g krystalového cukru
4 žloutky
3 bílky, ušlehat tuhý sníh
40 g oloupaných, pražených mandlí, hrubě nakrájet
30 g ořechů, hrubě nakrájet
60 g hrozinek, namočit do rumu
0,6 dcl rumu
60 g kandovaného ovoce
30 g kandované pomerančové kůry
30 g kandované citrónové kůry
1 pomeranč
120 g čokolády na vaření
½ lžíce másla
špetka soli
hrubá mouka na vysypání jeleního hřbetu
Do mísy dát cukr, přidat drobně nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu z pomeranče, promíchat.
Přidat žloutky, směs vymíchat do pěny.
Přidat namočené hrozinky i s rumem, kandované ovoce, kandované kůry pomeranče a citrónu, opatrně vmíchat sníh z bílků za stálého přisypávání mouky, dobře promíchat.
Vymastit formu, vysypat hrubou moukou, nalít těsto. Vyjde na dvě formy.
Péct v troubě vyhřáté na 160°C.
Čokoládu rozpustit s máslem, přelít hotové, vychladlé biskupské chlebíčky.

Vytisknout

SLADKÝ ČESKÝ VÁNOČNÍ TUNEL

800 g hladké mouky
130 g cukru
135 g másla
1,5 dcl mléka
2 vejce
drobně strouhaná kůra z 1 citrónu
špetka soli

Kvásek
50 g droždí
50 g hladké mouky
1,5 dcl vlažného mléka

Náplň
150 g hrozinek, namočit do rumu
6 dcl rumu
300 g oloupaných pražených mandlí
80 g kandovaného ovoce

Kvásek: v míse smíchat mouku, droždí, vlažné mléko, posypat hladkou moukou, mísu zakrýt utěrkou, dát na teplé místo, nechat 30 minut kynout.
V kastrolku zahřát mléko, přidat máslo, rozpustit, nalít do další mísy.
Přidat cukr, vejce rozmíchat, přidat mouku, citrónovou kůru, sůl, vykynutý kvásek, vypracovat těsto, posypat hladkou moukou, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut ležet.
Těsto vyválet na plát vysoký na palec, potřít náplní, svinout, okraje uzavřít.
Na plech položit papír na pečení, na něj položit tunel a nechat ještě 15 minut kynout.
Dát do trouby rozehřáté na 160°C, péct 50 minut.

Vytisknout

DUŠENÉ TŘI DRUHY MASA S POLENTOU

250 g kančí kýty, nakrájet na kostky 2,5 cm
250 g králičího masa, nakrájet na kostky 2,5 cm
250 g vepřového ramínka, nakrájet na kostky 2,5 cm
2 měkčí vepřové klobásy, nakrájet na kostky 2,5 cm
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
2 dcl červeného vína (Merlot)
2 mrkve, nakrájet na kolečka
2 stonky celerové, nakrájet na plátky
2 cibule, drobně nakrájet
2 konzervy rajčata i se šťávou, rajčata nakrájet
1 lžíce rajčatového protlaku
8 zrnek černého pepře
6 zrnek jalovce, rozmáčknout
2 bobkové listy
½ lžičky rozmarýnu
1 lžička šalvěje
pepř
sůl
masový vývar na podlití

V kastrolu rozehřát máslo a olej, přidat cibuli, celerovou nať, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat maso, pepř, jalovec, bobkový list, rozmarýn, šalvěj, promíchat, přidat víno, nechat zredukovat.
Přidat rajčata i se šťávou, promíchat, dusit 1,5 hodiny, podle potřeby podlévat vývarem, osolit, opepřit po 1 hodině dušení.

Plenta
½ kg polenty
2,5 l vody
60 g másla
150 g krémového sýru
50 g parmezánu

Do hrnce dát vodu, osolit, než začne voda vřít, pomalu přisypávat polentu, míchat, vařit 30 minut, míchat.
Po 3 minutách přidat máslo, promíchat, krémový sýr, promíchat, parmezán, promíchat.

Prezentace: z porce polenty udělat na talíři kruh, do kruhu dát porci dušeného masa.
Víno: Merlot, pozdní sběr.

Doporučujeme