• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

GULÁŠ SRNČÍ, MUFLONÍ, DANČÍ, JELENÍ

GULÁŠ SRNČÍ, MUFLONÍ, DANČÍ, JELENÍ 4 osoby
(krk, bok, hrudí)

80 dkg masa, nakrájet na 25g
1 lžička cukru
30 dkg cibule, drobně nakrájet
10 dkg špeku
2 lžičky mleté paprika
10 dkg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, nebo 2 lžíce kvalitního protlaku
1 lžíce hladké mouky
2 bobkové listy
2 kuličky jalovce
4 kuličky pepře
1 g majoránka
2 dkg česnek, rozdrtit
sádlo na smažení
½ l hovězího vývaru
pepř
sůl

1. V tlakovém hrnci zkaramelizovat cukr, rozpustit 2 lžíce sádla, přidat špek, cibuli, smažit na tuku cca 10 minut, až začne hnědnout.
2. Zatímco se smaží cibule, rozpustit na pánvi sádlo a osmažit maso. 
3. Osmažené maso dát na talíř.
4. Udělat jíšku. Na pánev přidat mouku, osmažit, zředit vývarem.
5. K osmažené cibuli přidat česnek, když zavoní, přidat papriku, míchat.
6. Když paprika zavoní přidat, maso i se šťávou, kterou pustilo.
7. Maso smažit na cibuli, vydusit šťávu.
8. Přidat rajčata, jíšku, zbytek vývaru, jalovec, bobkový list, pepř, maso, sůl.
9. Dusit cca 30 minut.
10. Přidat majoránku, provařit.
Příloha: houskový knedlík, bramborový knedlík, šťouchané brambory, bramborová kaše opékaná, těstoviny.

Vytisknout

BRAMBOROVÉ HALUŠKY

  • 500 g syrových brambor, oškrabat, drobně nastrouhat
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • ½ lžičky soli

1. Brambory dát na 20 minut do síta, aby pustily vodu a ještě vymačkat.
2. Brambory dát do mísy, přidat vejce, mouku, sůl, vypracovat tuhé těsto.
3. Přes síto na halušky nastrouhat do vařící osolené vody, nebo z těsta vyválet tenké válečky a ty krájet.
4. Halušky vkládat do vařící vody, opatrně promíchat, aby se neuchytily u dna. Halušky jsou vařené, když vyplavou na hladinu.
Prezentace: porci halušek posypat brynzou, rozpuštěným sádlem se smaženými kostičkami špeku.

 

Vytisknout

ZELŇAČKA S KLOBÁSOU A ŠPEKEM

3 l vody
500 g kyselého zelí, mírně propláchnout, nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozdrtit
4 střední brambory, nakrájet na kostičky
250g paprikové klobásy, nakrájet na kolečka
100g špeku, nakrájet na malé kostičky
1 vejce
1 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
3 litry hovězího vývaru
1 bobkový list
3 zrnka nového koření
4 zrnka pepře
1 sušená čili paprička
½ lžičky majoránky
1 lžíce mleté červené papriky
1 dcl mléka
1 lžíce kysané smetany
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit sádlo, rozškvařit špek, přidat cibuli, osmažit, než začne hnědnout.
Přidat mouku, cca 1 minutu smažit, zředit vývarem.
Přidat všechno zelí, nové koření, celý pepř, bobkový list, čili papričku, vařit 1hodinu.
Přidat brambory, klobásu, česnek, mletou papriku, vařit 20 minut.
Přidat, vejce, majoránku, mléko, vařit, až vejce ztuhne.
Vmíchat smetanu, dochutit pepřem a solí.

Vytisknout

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY 2

1 kg brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, oloupat
300 g hrubé mouky
30 g krupice
2 vejce, rozšlehat
40 g rozehřátého, vychladlého másla
sůl

1. Oloupané brambory nastrouhat.
2. Na vále přidat do brambor mouku, krupici, vejce, máslo, sůl, vypracovat těsto.
3. Vytvarovat knedlíky dlouhé 25 cm s průměrem cca 5 cm.
4. Vložit do vařící osolené vody, promíchat, aby se neuchytily ke dnu, vařit zakryté cca 25 minut.
5. Zda jsou knedlíky uvařené, poznáme překrojením.

Vytisknout

RYBÍ POLÉVKA

2,5 litru vody
1,5 kg rybího ořezu
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celere, hrubě nakrájet
1 větší cibule, hrubě nakrájet
1 menší mrkev, drobně nakrájet
1 menší petržel, drobně nakájet
1 plátek celere, drobně nakrájet
10 zrnek pepře
6 zrnek nového koření
¼ lžičky muškátového květu
½ lžičky tymiánu
½ lžíce másla
3 plátky veky, nakrájet na kostičky
bílý pepř
sůl

Do hrnce s vodou vložit hlavu (bez očí, žáber), ocas, ploutve, kůži, játra, veškerý rybí ořez, přivést k varu, sbírat pěnu.
Když je pěna sebraná, přidat hrubě krájenou zeleninu, celý pepř, muškátový květ.
Scedit. Obrat maso z hlavy, kostí, dát stranou na talíř.
Do scezeného vývaru přidat zředěnou jíšku, vařit 30 minut.
Na másle osmažit drobně nakrájenou zeleninu, vařit v menším množství vody 10 minut, scedit.
Do hotové polévky přidat obrané maso, jikry, mlíčí, tymián, vařit 5 minut.
Do polévky přidat uvařenou drobně krájenou zeleninu bez vody, ve které se vařila.
Dochutit pepřem, solí, muškátovým květem.
Na pánvi rozehřát máslo, osmažit kostičky veky.
Prezentace: do porce polévky na talíři vložit kostičky osmažené veky, posypat drobně krájenou zelenou petrželkou.

Zředěná jíška
2 lžíce hladké mouky
1½  lžíce másla
právě připravený a scezený rybí vývar
V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat až se mouka a máslo spojí, dále míchat asi 20 vteřin.
Za stálého míchání zředit částí vychladlého vývaru.

 

Doporučujeme