• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

FRITÁTOVÉ NUDLE

1,5 dcl mléka
1 vejce
8 dkg hladké mouky
stolní olej na smažení
½ lžíce másla
sůl

Z mléka, vejce, mouky a špetky soli připravit řídké těsto.
Na pánvi rozehřát olej a připravit omelety.
Omelety nakrájet na proužky.
Na pánvi rozpustit máslo, nakrájené proužky krátce osmažit.
Prezentace: vkládat do jednotlivých porcí polévek.

Vytisknout

HRÁŠKOVÁ SEDLINA

0,5 dcl mléka
střídka ze 3 plátků bílého chleba, nastrouhat
2 vejce
1 žloutek
30 dkg sterilizovaného hrášku
pepř
máslo na vymazání hrnku

V mléce rozmíchat vejce a žloutek, střídku z bílého chleba, přidat polovinu hrášku, pepř, rozmixovat, vmíchat druhou polovinu hrášku.
Vymazat hrnek máslem, vlít rozmíchaná vajíčka, zakrýt pokličkou.
Do většího hrnce vložit pařník na knedlíky, přidat vodu, na pařník postavit hrnek s vajíčky, hrnec zakrýt poklicí a vařit 30 minut.
Sedlinu vyklopit, nakrájet na proužky. 

Vytisknout

ŽAMPIÓNOVÁ POLÉVKA

1 l drůbežího vývaru
¼ l mléka
1 dcl smetany na šlehání
1 cibule, drobně nakrájet
25 dkg žampiónů, oloupat, nakrájet na plátky
10 dkg žampiónů, oloupat, nakrájet na čtvrtky
1 lžíce másla
1 lžičky citrónové šťávy
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
bílý pepř
sůl

V hrnci rozpustit máslo, přidat cibuli, osmažit, přidat žampióny, citrónovou šťávu, trochu vývaru, pepř, dusit 8 minut. Čtvrtky žampiónů vyndat, dát stranou.
Přidat polovinu vývaru, rozmixovat.
Přidat zbytek vývaru, mléko, smetanu, čtvrtky žampiónů, provařit, ochutit pepřem, solí.
Prezentace: jednotlivé porce polévky posypat zelenou petrželí.

Vytisknout

MERUŇKOVÁ POLÉVKA

1,5 l vody
18 meruněk, vypeckovat
3 cm vanilky
2 lžíce kysané smetany
0,5 dcl bílého vína
cukr podle chuti

Do hrnce dát vodu, mírně osolit, přidat meruňky, vanilku, vařit 15 minut.
Vanilku a meruňky vyndat, oloupat.
Polovinu meruněk nakrájet na nudličky, polovinu meruněk vložit do vývaru a rozmixovat, přidat víno, cukr podle chuti, provařit.
Hrnec odstavit z plotny, nechat vychladnout, vmíchat smetanu.
Prezentace: do každé porce vychlazené a promíchané polévky vložit na nudličky nakrájené meruňky.

Vytisknout

CHŘESTOVÁ POLÉVKA

40 dkg chřestu
1,25 l zeleninového vývaru
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
1,5 dcl smetany na šlehání
1 žloutek
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
¼ lžičky muškátového květu
bílý pepř
sůl

Chřest oloupat, odkrojit hlavičky, uvařit zvlášť v osolené vodě.
Odkrojit spodní dřevnaté části, odstranit.
V hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, zředit celým množstvím vývaru, mírně osolit.
Stonky nakrájet na kousky, vložit do vývaru, vařit, až změknou, rozmixovat.
Vývar přecedit a kousky prolisovat do scezené polévky, vařit 10 minut.
Promíchat žloutek se smetanou.
Polévku odstavit z plotny, vmíchat žloutek se smetanou, dochutit pepřem, solí.
Prezentace: do jednotlivých porcí polévky vložit vařené hlavičky chřestu, posypat zelenou petrželí.

Doporučujeme