• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

POLÉVKA RAGÚ

15 dkg telecího masa
1 telecí brzlík
1 vepřový jazyk
¼ kuřete
4 žampióny (lepší jsou hřiby), nakrájet na plátky
½ mrkve, drobně nakrájet
1 menší petržel, drobně nakrájet
1/8 petržele, drobně nakrájet
½ cibule, drobně nakrájet
7 dkg sterilizovaného hrášku
10 dkg chřestu
½ malého květáku, rozebrat na růžičky
1 žloutek
3 lžíce smetany na šlehání
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
1 lžíce másla na smažení hub
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
¼ lžičky muškátového květu
pepř
sůl

Připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, muškátový květ, míchat 1 minutu. Zředit 1,5 litrem studené vody, osolit, přidat květák, mrkev, petržel, celer, chřest, pomalu vařit, míchat.  5 minut vařit odryté, přiklopit, vařit, až květák změkne.
V tlakovém hrnci rozpustit máslo, přidat cibuli, osmažit, přidat telecí, kuře, brzlík, jazyk, osolit, podlít vodou, dusit 15 minut.
Maso vyndat (z jazyka odstranit blánu a podjazyčí), obsah tlakového hrnce přecedit do hrnce s polévkou.
Maso nakrájet na kostičky, přidat do hrnce s polévkou, provařit.
Na pánvi rozpustit máslo, přidat houby, osmažit, přidat do hrnce s polévkou.
Do hrnce s polévkou přidat hrášek, provařit.
Ve smetaně rozmíchat žloutek.
Když je květák měkký, odstavit hrnec z plotny, vmíchat žloutek se smetanou, dochutit pepřem a solí.
Prezentace: porce polévky posypat zelenou petrželí, přidat ½ lžičky másla.

Vytisknout

POLÉVKA Z HUSÍCH DRŮBKŮ

drůbky z 1 husy
2 l vody
½ květáku, rozebrat na růžičky
1 menší cibule, hrubě nakrájet
½ mrkve, hrubě nakrájet
1 menší petržel, hrubě nakrájet
1/8 petržele, hrubě nakrájet
1 lžíce másla na jíšku
1 lžíce hladké mouky
4 žampióny, nakrájet na silnější plátky
1 lžíce másla na smažení žampiónů
1 hrst zelené petržele, hrubě nakrájet
4 zrnka pepře
¼ lžičky muškátového květu
pepř
sůl

Připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu. Zředit 2 litry studené vody.
Očištěné drůbky vložit do hrnce se zředěnou jíškou, přidat zeleninu, osolit, pomalu vařit 1,5 hodiny.
Na pánvi rozpustit máslo, osmažit žampióny.
Vývar přecedit do druhého hrnce.
Drůbky nakrájet na kostičky, přidat do scezeného vývaru.
Do scezeného vývaru přidat osmažené žampióny, muškátový květ.
Vařit, až květák změkne.

Vytisknout

MORKOVÉ KNEDLÍČKY

200 g morku z hovězích kostí
2 žloutky
160 g hrubé mouky
40 g sýra typu parmezán
pepř
sůl

Do mísy vložit morek, přidat žloutky, dobře utřít, přidat mouku, sýr, pepř, sůl, vypracovat těsto.
Udělat knedlíčky, vložit do vařící osolené vody, vařit cca 4 minuty.

Vytisknout

HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY

½ veky, nakrájet na kostičky
3 lžíce mléka
1 vejce
¼ lžičky muškátového květu
2 lžičky másla, nechat změknout
2 lžíce strouhanky
pepř
sůl

Kostičky veky dát do mísy, přelít mlékem, nechat vsáknout.
Máslo prošlehat s vajíčkem, přidat do mísy, přidat strouhanku, muškátový květ, pepř, sůl.
Vypracovat těsto a z těsta malé knedlíčky.
Knedlíčky vkládat do vařící osolené vody.
Prezentace: do jednotlivých porcí polévky vkládat houskové knedlíčky, sypat zelenou petrželí.

Vytisknout

PÓRKOVÁ POLÉVKA

350 g pórku, nakrájet na tenká kolečka
500 g brambor, oloupat, nakrájet na menší kousky
1 l vody
2 lžíce másla
2 dcl smetany na šlehání
1 žloutek
pepř
sůl

Brambory vložit do vařící osolené vody, uvařit téměř do měkka.
V menším kastrolku rozehřát máslo, přidat pórek, krátce osmažit, míchat.
Pórek přidat k bramborům, vařit, cca 10 minut, odstavit z plotny.
Ve smetaně dobře rozmíchat žloutek, vmíchat do polévky.
Dochutit pepřem, solí.

Doporučujeme