• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MANDARINKOVÁ MARINÁDA

  • 1/3 pomerančového džusu
  • 2 lžíce suchého sherry
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • ½  lžičky chilli omáčky
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 2 lžíce cukru
  • 1½ lžíce kukuřičného škrobu
  • 2½ lžíce oleje
  • 6 malých sušených chilli papriček
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet
  • plátky pomeranče, nebo mandarinky na ozdobu

1. Všechno smíchat.
2. Jádra mandarinek vařit 15 minut, pak nakrájet na tenké plátky.
Na nakládání všech druhů masa.

Vytisknout

DRESINKY NA SUŠI

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce dezertního vína
  • ½ lžičky cukru
  • lžíce strouhaného křenu

Všechno smíchat.

  • 1 dcl vývaru z ryb
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 drobně krájená feferonka
  • ½ lžičky citrónové šťávy
  • Všechno smíchat.

 

  • 3 lžičky worcestrové omáčky
  • 3 lžičky hořčice
  • 3 lžičky kečupu
  • 3 lžičky citrónové šťávy
  • 3 lžičky oleje
  • drobně krájené pažitky

Všechno smíchat.

Vytisknout

SÓJOVÁ OMÁČKA K JARNÍM ZÁVITKŮM

  • 1/3 hrnku sójové omáčky
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce česneku, rozmačkat
  • 2 lžičky pálivé chilli omáčky

Všechno smíchat.

Vytisknout

OMÁČKA k MASU

  • 1 hrnek kečupu
  • ½ hrnku sójové omáčky
  • ¼ hrnku omáčky hoi-sin
  • ¼ hrnku kuřecího vývaru
  • 2 ½ lžíce medu
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička červeného oleje
  • ¼ lžičky bílého pepře

Všechno smíchat.

Vytisknout

OMÁČKA S BADYÁNEM

  • 1 větší cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžička octa
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce desertního vína
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 hrnek masového vývaru
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky strouhaného zázvoru
  • 1 badyán
  • 6 kuliček pepře
  • kousek citrónové kůry

1. Zpěnit cibuli, přidat zázvor, cukr, pak ocet, víno, sójovou omáčku, vývar, badyán, pepř, citrónovou kůru, kukuřičný škrob a 10 minut provařit.
Na králíka.

Doporučujeme