• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JARNÍ ZÁVITKY II.

  • 4 čínské houby
  • 300 g vepřového
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek zelí, drobně nakrájet
  • 1 hrnek fazolových klíčků
  • 1 hrnek celeru, drobně nakrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • ½  hrnku bambusových výhonků
  • 1 ½ lžičky sójové omáčky
  • ¼  lžičky bílého pepře
  • 10 archů jedlého papíru, balit nejméně do dvou a potírat olejem, aby se nelepily a nepřipékaly
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olej

1. Namočit a nakrájet houby.
2. Nakrájet vepřové na tenké kousky.
3. Osmažit maso.
4. Osmažit zelí, fazolové výhonky, cibuli, bambusové výhonky, houby, přidat sójovou omáčku, pepř a maso, pak dát stranou
    a nechat vychladnout.
5. Rozmíchat mouku se 4 lžičkami vody a smíchat se směsí. 
6. Vychladlou směs balit do obalu jarních závitků.
7. Rozpálit olej a jarní závitky opékat 2 minuty.

Vytisknout

JARNÍ ZÁVITKY I.

  • jedlé papíry, balit nejméně do dvou a potírat olejem, aby se nelepily a nepřipékaly
  • 1 vejce
  • sladkokyselá omáčka na namáčení závitků

Marináda

  • 1 lžička světlé sójové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička sherry
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře

Náplň

  • 100 g krevet, uvařit drobně nakrájet
  • 100 g vepřového, umlít
  • 2 lžíce drobně nakrájeného česneku (nedrtit nakrájet)
  • 1 lžička drobně nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 1½ lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce sherry
  • 3 lžíce drobně krájené jarní cibulky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 225 g drobně roztrhaného čínského zelí
  • 25 g černých hub spařených v páře, drobně roztrhat

1. Smíchat krevety s vepřovým a marinádou, marinovat 2 hodiny.
2. Rozpálit ve voku olej, až začne kouřit, vložit česnek a zázvor a 20 vteřin míchat ,pak přidat ostatní položky včetně masa
    a 3 minuty smažit, míchat.
3. Naplnit jarní závitky.
4. Rozpálit větší množství oleje a závitky osmažiti, asi 4 minuty.

Vytisknout

KUŘECÍ JÁTRA NA ZÁZVORU

  • 250 g kuřecích jater
  • 2 lžíce hladké mouky

Marináda:

  • 2 lžičky drobně krájeného česneku
  • 1 lžička sekaného zázvoru
  • 1 lžíce drobně nakrájené cibule
  • ½ lžičky cukru
  • ½ lžičky sezamového oleje
  • ¼ lžičky soli

Omáčka

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička vína
  • 1 lžíce sekaného zázvoru
  • 1 lžička octa
  • ½ lžičky cukru
  • 1 lžička sezamového oleje

1. Játra marinovat 30 minut.
2. Po marinování játra posypat hladkou moukou a osmažit v rozpáleném oleji.
3. Vyčistit wok.
4. Rozpálit lžičku oleje, opéci zázvor, pak přidat rozmíchanou omáčku ½ minuty provařit, pak na 2 minuty přidat játra.

Víno: Rulandské modré.

Vytisknout

JÁTRA, HOUBY, ZELENINA – bez omáčky

  • 4 čínské sušené houby
  • ½ kg kuřecích jater
  • 27 g zázvoru, drobně nakrájet
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžičky cukru
  • 1 malý pórek, nakrájet na tenké kroužky
  • 1 cibule, nakrájet na tenké proužky
  • 1 zelená paprika, nakrájet na tenké proužky
  • 1 červená paprika, nakrájet na tenké proužky
  • 3 lžíce oleje

1. Namočit houby.
2. Očistit játra a na 3 minuty je vložit do vařící vody, osušit a nakrájet na plátky.
3. Smíchat zázvor, ocet, cukr a dát stanou.
4. Osušit houby a nakrájet na kousky.
5. Do woku do rozpáleného oleje dát houby, papriky, cibuli, pórek, promíchat a vyndat.
6. Osmažit játra společně se zázvorem, přidat zeleninu a promíchat.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

Vytisknout

KUŘE MNOHA CHUTÍ

  • 2 kuřata, každé 1,6 kg, rozdělit na velké logické díly
  • 1 hrnek burských oříšků
  • 1 hrnek vařícího vývaru
  • 1 hrnek okurek, drobně nakrájet
  • 1 lžička zázvoru, drobně nakrájet
  • 1 lžíce cibule, nakrájet a propláchnout

Marináda

  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce dezertního vína
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička cukr
  • ½ lžičky kuřecího prášku na vývar

Omáčka

  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíce bílého vína
  • 1 lžička sezamového oleje
  • ½ lžičky octa
  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžička chilli pasty
  • 4 lžíce vývaru
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička drobně krájeného česneku

1. Maso marinovat 30 minut, marinádu vstříknout do masa injekční jehlou.
2. Dát do páry a pařit 12 minut, pak vykostit a maso nakrájet na menší kousky.
3. Namočit oloupané oříšky do horké vody, odstranit slupku, pak opéci v troubě , až křupou.
4. Smíchat oříšky, okurku, cibuli, zázvor a kousky masa. 
5. Smíchat položky na omáčku.
6. Směs s masem dát na mísu a přelít omáčkou.

Doporučujeme