• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SMAŽENÉ KREVETY S MEDEM

  • 1/3 hrnku medu
  • ¼ hrnku sójové omáčky
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • ¼ lžičky lupínků červeného pepře, nebo čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžičky čerstvě krájeného zázvoru
  • 1 červená paprika, drobně nakrájet
  • 1 kg krevet
  • 3 cibule, nakrájet na kousky 2,5 cm

1. Smíchat med, sójovou omáčku, ocet, kukuřičný škrob, červený pepř, dát stranou.
2. Rozpálit wok osmažit zázvor, česnek, přidat červenou papriku a míchat 1 minutu.
3. Přidat cibuli, krevety, míchat 1 minutu.
4. Přidat omáčku a provařit.
Víno: Chardinnay, pozdní sběr.

Vytisknout

CHOBOTNICE S KOŘENÍM PĚTI VŮNÍ

  • 1 hrnek dlouhozrnné rýže 
  • 2 lžíce omáčky hoi-sin
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového vína
  • 1 lžička hnědého cukru
  • ½ lžička koření pěti vůní
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 3 lžíce arašídového oleje
  • 2 čistá těla chobotnic, nakrájet na proužky
  • 1 červená paprika, nakrájet na kostičky
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžička drobně nasekaného zázvoru
  • 1 malá chilli paprička, drobně nakrájet
  • 1½ hrnku rybího vývaru (zeleninového vývaru)
  • 1½ lžíce kukuřičného škrobu smíchat s 1½ lžící vody

1. Uvařit rýži.
2. Smíchat omáčku hoi-sin, sójovou omáčku, víno, koření pěti vůní, sezamový olej.
3. Ve woku rozpálit lžíci oleje, přidat chobotnici, smažit 40vteřin.
4. Vyndat chobotnici, nechat okapat.
5. Rozpálit další olej, přidat papriku, smažit 2 minuty.
6. Přidat česnek, zázvor, chilli a smažit 1 minutu.
7. Přidat omáčky, vývar, kukuřičný škrob, provařit.
8. Přidat chobotnice.
Lze použít i pro krevety.

Vytisknout

RYBÍ MASO S TYČKAMI

  •  1 ryba

Náplň

  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • ¼ lžičky zázvoru, nastrouhat
  • 6 žampionů, oloupat, drobně nakrájet
  • 1 lžíce červeného dezertního vína
  • 2 lžíce sójové omáčky

1. Rýžové těsto nebo jiné tenké těsto nakrájet na delší širší pruhy.
2. Potřít olejem vložit náplň a zabalit, aby vznikly tenké dlouhé tyčky.
3. Osmažit v rozpáleném oleji.
4. Rybí maso (tuňák, treska, mořská štika) osolit, opepřit, namočit v citrónové šťávě, koření 5 vůní a hladké mouce.
5. Osmažit a nakrájet na plátky tak, aby zůstaly pohromadě.
Prezentace: na talíř položit porci ryby, přes rybu položit tyčky, omáčky vložit do misek a ty položit na talíř k rybě.

Omáčka 1
hořčice, ocet, sójová omáčka, promíchat
Omáčka 2
1. Na pánvi rozehřát 1 lžíci rostlinného oleje, přidat 1 lžičku sezamového oleje, lžíci drobně krájeného česneku, ½ lžičky strouhaného zázvoru, osmažit.
2. přidat 1 dcl rybího vývaru, 2 lžíce sójové omáčky, šťávu z 1 citronu a 1 pomeranče, provařit.

Vytisknout

RYBA ZE ZÁPADNÍHO JEZERA

  • 900 g ryby
  • 1 plátek zázvoru – do vody, kde se bude vařit ryba
  • 1 plátek zázvoru – drobně nakrájet, péct s cibulí a kedlubnou
  • 1 cibule – nakrájet na čtvrtky
  • 2 cibule – nakrájet na tenké proužky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce dezertního vína
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • ¼ lžičky sezamového oleje
  • ½ kedlubny, nakrájet na tenké proužky
  • brokolice – uvařit v páře
  • žampiony, nakrájet na silnější plátky a osmažit na sádle

Omáčka

  • 1½ lžíce cukru
  • 4 lžičky octa
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce dezertního vína
  • 1½  hrnky zeleninového vývaru
  • pepř

1. Do kastrolu dát vodu (jen tolik, aby byla ryba ponořená), čtvrtky cibule, plátek zázvoru, lžíci vína a vodu přivést k varu, vložit rybu a vařit 10 minut.
2. Na pánvi osmažit kedlubnu, proužky cibule, po opečení dát zeleninu stranou.
3. Na pánev přidat omáčku a provařit.
Prezentace: rybu položit na talíř, posypat zeleninou a osmaženými žampiony, přelít omáčkou, pokapat sezamovým olejem.
Víno: Svatovavřinecké.

Vytisknout

RYBÍ FILÉ S OMÁČKOU Z ČERNÝCH FAZOLÍ S RAJČATY

1. Dobré rybí filé (treska, mořská štika, losos) opepřit, osolit, mírně posypat mletým zázvorem.
2. Filé položit na nasákavý rýžový papír a zabalit.
3. Filé osmažit na rozpáleném oleji s 1 lžičkou sezamového oleje.
4. Balíčky filé vložit do sítka okapat.
Prezentace: omáčku nalít na talíř a na ni vložit opečené zabalené filé.

Omáčka

  • 1 lžička sezamového oleje
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • ½ lžičky strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce omáčky z černých fazolí
  • ¼ lžičky chilli
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 hrnek vývaru z kuřete
  • zelená petržel, drobně nakrájet

Položky na omáčku smíchat, provařit, odstavit z plotny, vmíchat 2 lžičky másla.

Doporučujeme