• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

BROSKVE S PALAČINKOVÝM TĚSTEM

500 g broskví, odstranit pecky, nakrájet na osminky
Další vhodné ovoce jsou oloupaná jablka nebo hrušky bez jádřinců, kompotované meruňky, banány proložené oloupaným kiwi.
2 x 60 g moučkového cukru + cukr na vysypání zapékacích misek
60 g másla + máslo na vytření zapékacích misek
drobně strouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
250 g hladké mouky
3 vajíčka
2 dcl mléka
1 dcl kvalitní třešňovice nebo rumu

Zapékací misky vytřít máslem, vysypat cukrem.
V hlubší pánvi rozehřát máslo, přidat broskve, 60 g cukru, míchat, až cukr začne mírně karamelizovat, přidat alkohol, míchat, až se alkohol odpaří.
Ovoce bez šťávy přendat do misek.
Do mísy nalít mléko, pomalu přisypávat hladkou mouku, pilně míchat metlou, aby nevznikaly hrudky, po jednom vmíchat vejce, vmíchat citrónovou kůru.
Ovoce zalít těstem.
Dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 20 – 25 minut.
Prezentace: jednotlivé porce přelít scezeným vývarem z ovoce, sypat moučkový cukrem, přidat šlehačku sypanou strouhanou čokoládou.
Dietnější varianta je přelít jednotlivé porce scezený vývarem z ovoce, přidat lžíci kysané smetany.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme