• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KYNUTÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY

Švestky, meruňky, třešně

750 g hrubé mouky + na podsypání těsta
30 g krystalového cukru
1 vejce
3 g droždí
600 g ovoce bez pecek
moučkový cukr na posypání knedlíků
1 vanilkový cukr
tvrdý tvaroh, nastrouhat
sůl

Smíchat moučkový cukr s vanilkovým cukrem.
Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí s trochou cukru, zalít trochou vlažného mléka, přidat trochu mouky, udělat řídké těsto, nechat na teplém místě 20 minut vykynout.
Do mísy dát zbytek mouky, vejce, kvásek, zbytek cukru, zbytek mléka, sůl, vypracovat hladké nelepivé těsto, dát na teplé místo vykynout na 40 minut.
Vál posypat moukou, těsto rozválet na plát vysoký 0,5 - 1 cm.
Těsto nakrájet na čtverce, naplnit ovocem, uzavřít, nechat ještě 15 minut kynout.
Vkládat do vařící mírně osolené vody, zamíchat, aby se neuchytily u dna, vařit 10 – 12 minut, v průběhu vaření knedlíky obrátit.
Knedlíky ihned po vyjmutí z vody propíchnout vidličkou, aby odešla pára a knedlíky se nesrazily.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme