• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

LÍVANCE

LÍVANCE

1 kg hladké mouky, prosát
100 g cukru
1,25 l vlažného mléka
5 vajec
70 g čerstvého droždí
citrónová kůra z 1 citrónu, nastrouhat
¼ lžičky muškátového květu
1 sáček vanilkového cukru
sůl

1. Droždí rozetřít s trochou cukru, zalít mlékem, přisypat mouku, vypracovat hladké těsto.
2. Přidat vejce, zbytek cukru, muškátový květ, citrónovou kůru, vanilku, špetku soli, dát do tepla vykynout.
3. Do slazené šlehačky zašlehat lučinu.
4. Omáčka: Do kastrolu dát 1/3 borůvek, přidat cukr, zalít vodou, aby voda dosahovala po horní vrstvu borůvek, rozvařit, vmíchat maizenu, provařit, přidat zbylé borůvky, promíchat.
5. Z vykynutého těsta udělat lívance, vkládat do rozpáleného tuku, ale smažit pomalu.
6. Hotové lívance posypat skořicí s cukrem, potřít šlehačkou s lučinou, přelít borůvkovou omáčkou, posypat tvarohem, ozdobit čerstvým ovocem, lístky máty.

Náplň:
½ malého balení lučiny
1 kelímek smetany ke šlehání
1 lžička cukru
1 balíček vanilkového cukru
V misce našlehat lučinu s 1 lžící smetany.
Zbylou smetanu ušlehat s 1 lžičkou cukru na pevnou šlehačku, přidat k lučině, promíchat.

Omáčka:
borůvky
cukr
1 lžička kukuřičného škrobu (gustin), ne bramborový škrob, je kyselý
Uvedené suroviny promíchat.

Prezentace: lívance posypat mletou skořicí s cukrem, nastrouhaným tvrdým tvarohem, přidat čerstvé ovoce, lístky máty.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme