• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KUŘE NA HŘÍBKÁCH A ZELÍ

  • 15 g sušených hříbků
  • 1 kuře
  • sádlo na smažení
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 zrnka jalovce, rozmačkat
  • 2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
  • 2 krémové sýry žervé, rozmíchané mlékem na hustotu polotekuté smetany
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 2 kapie, drobně nakrájet
  • 150 g více libového vepřového bůčku, odstranit kůži, maso nakrájet na menší kousky
  • 800 g kysaného zelí, vymačkat, překrájet
  • 150 g uzené slaniny nakrájené na tenké plátky
  • 1 dcl drůbežího vývaru (masox)
  • pepř
  • sůl

1. Sušené houby zalít vlažnou vodou a nechat nabobtnat.
2. Kuře rozpůlit, opláchnout, odstranit kůži.
3. Smíchat kmín, česnek, mletou papriku, tymián, polovinu rajčatového protlaku a pět lžiček rozšlehaného krémového sýra, rozetřít na hustou pastu, pastou potřít půlky kuřete.
4. V pánvi rozpustit lžíci sádla, přidat cibuli, bůček, osmažit, míchat, přidat kapie, zbylou část rozšlehaného krémového sýra, houby i s vodou, promíchat, vařit, až se tekutina odpaří.
5. Na dno pekáče rozložit zelí, na zelí rozprostřít obsah pánve, nahoru položit půlky kuřete dutinou nahoru, podlít vývarem. Přiklopit, dát do trouby rozehřáté na 180°C, dusit 20 minut.
6. Vyndat pekáč z trouby, půlky kuřete otočit, pokrýt plátky slaniny, dusit 20 minut.
7. Sejmout vrchní část pekáče, péct 10 minut.
Prezentace: Na předehřátý talíř položit zelí, na zelí čtvrtku kuřete, přes maso položit plátky slaniny.
Příloha: Vařené brambory, šťouchané brambory.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme