• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PAELLA

kuře rozdělit na 8 kousků
12 lžic rýže (na každou porci 3 lžíce), rýži propláchnout namočit na 2 hodiny
1 velká cibule, hrubě nakrájet
1 červená paprika, oloupat, drobně nakrájet
¼ pórku, nakrájet na kolečka
1 mrkev, nakrájet na delší proužky
1/8 celeru, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
8 hlaviček žampiónů, oloupat, rozpůlit
15 dkg klobásy (Chorizo), drobně nakrájet
¼ kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
3 dcl bílého vína
1 l drůbežího vývaru
 (velké krevety tolik, aby každý strávník měl dvě)
šťáva z ½ citrónu
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
balkánský sýr
1 lžička sladké papriky
šafrán (nemusí být)
pepř
sůl

Omáčka pro přípravu paelly
3 lžíce olivového oleje
2 šalotky, nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 dcl bílého vína
špetka šafránu
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu
2 lžíce zelené petržele
1 lžíce pažitky
½ koriandru
pepř
sůl
Všechny suroviny rozmixovat, dochutit pepřem, solí.

1. Kuře opéct na pánvi a dát stranou.
2. Do velké pánve dát máslo a olivový olej, přidat klobásu, cibuli, papriku, celer, mrkev, žampióny a smažit 6 minut.
3. Přidat pórek, česnek, šafrán, pepř, sladkou papriku.
4. Přidat opečené maso, rajčata, pepř, sůl, podlít vývarem a 10 minut pomalu vařit.
5. Vyndat maso, přidat rýži, víno, když se víno vyvaří, přidat rozmixovanou omáčku a po částech přidávat vývar podle toho, jak se tekutina vyvařuje, promíchávat.
6. Cca po 25 minutách, když je rýže měkká, přidat šťávu z ½ citrónu, vrátit maso a přidat krevety.
Prezentace: Porci posypat strouhaným balkánským sýrem a polít olivovým olejem.
Víno: Riyzlink vlašský, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme