• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

OBALOVANÉ DÍLY KUŘETE S OMÁČKOU

  • celé kuře, rozdělit na logické díly
  • ¼ l bílého vína
  • ½ l drůbežího vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 zrnka nového koření
  • 3 zrnka celého pepře
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • petržel
  • citrón
  • pepř
  • citrón
  • sůl

Omáčka

  • 1 ½ lžíce hladké mouky
  • 1 ½ lžíce másla
  • 1 malá petržel, hrubě nakrájet
  • kousek celere, hrubě nakrájet
  • ½ malé mrkve, hrubě nakrájet
  • 1 malá cibule, hrubě nakrájet
  • ořez
  • 2 stroužky česneku, rozpůlit
  • 3 kuličky pepře
  • 1 bobkový list
  • drůbeží vývar
  • sůl

 Omáčka postup:

  • do hrnce dát mouku a prohřát, stále míchat
  • přidat máslo, 40 sec. zpěnit, zavřít přívod tepla
  • za stálého míchání ředit vývarem
  • přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, česnek, pepř, bobkový list, ořez, vařit 35 minut
  • scedit a odvařit na požadovanou hustotu

1. Víno smíchat s vodou, přidat bobkový list, nové koření, celý pepř, dát vařit, do vařící vody dát kuřata na 25 minut vařit, díly kuřete a ve vývaru nechat vychladnout.
2. Maso obalit a opéct v pekáči, obracet.
3. Omáčku ochutit worcesterem, pepřem, solí.
Přílohy: různě upravené brambory, vařená rýže.
Víno: Tramín červený, pozdní sběr; Neuburgské, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme