1 kg bůčku bez kosti
1 lžíce sádla
kmín
sůl
4 dcl vody nebo masového vývaru
½ lžíce mouky, v kastrolku krátce opražit
Kůži naříznout do tvaru čtverců, neproříznout do masa.
Maso osolit, posypat kmínem.
Dno pekáče potřít sádlem, posypat kmínem, solí, přidat maso kůží dolů, podlít vodou.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu a 25 minut, v polovině pečení obrátit.
V průběhu pečení přelévat vypečenou šťávou.
Maso vyjmout, pekáč položit na sporák, šťávu téměř vysmahnout na tuk, přidat mouku, smažit 1 minutu, zředit vodou, nebo masovým vývarem, provařit 30 minut.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, bramborový knedlík, dušené zelí.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







