• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KUŘE SE ŽAMPIÓNY A SLANINOU

(bažant, sluka)

1 kuře, rozdělit na logické díly
2 lžíce hladké mouky
30 g libové anglické slaniny
20 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
20 malých cibulek, nebo 4 cibule, nakrájet na osminky
1 lžíce sádla
½ lžíce másla
1 lžíce másla
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
6 dcl drůbežího vývaru
1 hrst drobně krájené plocholisté petržele
½ hrsti drobně krájené pažitky
tymián
1 lžička cukru
pepř
sůl

Na větší pánvi osmažit slaninu, dát stranou, tuk v pánvi zachovat.
Do pánve dát cibuli, osmažit, přidat ke slanině.
Do pánve přidat ½ lžíce másla, žampióny, smažit 5 minut, míchat, přidat ke slanině.
Části kuřete opepřit, osolit, obalit v mouce
Vyčistit pánev, přidat sádlo, rozehřát, vložit díly kuřete, osmažit z obou stran.
Přidat tymián, víno, promíchat, zcela zredukovat.
Přidat vývar, promíchat, pod pokličkou dusit do měkka, odstavit z plotny, vmíchat máslo, slaninu, cibuli, žampióny, posypat petrželí.
Příloha: bageta.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Doporučujeme