1 kg vepřové plece
1 vepřové koleno
3 vepřové nožičky
3 mrkve
1 petržel
1 větší cibule, drobně nakrájet
4 sterilované okurky, nakrájet na malé kostičky
1 lžíce octa
pepř
sůl
Na vaření plece, kolena, nožiček
2 mrkve
2 petržele
3 bobkové listy
10 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
sůl
Do většího hrnce nalít vodu, osolit, přivést k varu. (Vody jen tolik, aby maso bylo ponořené.)
Přidat plec, koleno, sbírat pěnu.
Přidat hrubě krájenou mrkev, petržel, bobkový list, pepř, nové koření.
Mírným varem vařit, až maso změkne.
Do přiměřené kastrolu vložit nožičky, zalít vývarem, nožičky uvařit doměkka
Maso vykostit, nechat vychladnout nakrájet na kostičky 1,5 cm, dát do mísy.
Kůže z nožiček umlít nahrubo, přidat do mísy.
Uvařit 3 mrkve a 1 petržel, když budou téměř měkké, nakrájet na tenká kolečka, vložit do mísy.
Přidat sterilované okurky, cibuli, ocet, přiměřené množství scezeného vývaru z nožiček, opatrně promíchat, dochutit pepřem, solí.
Hmotu nalít do forem, dát vychladit.
Podávat s drobně krájenou cibulí, vodou ředěným octem.
Příloha: chleba.