1 kg hovězího předního, nakrájet na malé kostky
600 g hovězího bůčku
80 g špeku
1 cibule, drobně nakrájet, krátce osmažit
3 stroužky česneku, rozmačkat
2 vejce
70 g polohrubé mouky
1 lžíce sádla
½ lžičky cukru
½ lžičky kmínu
½ lžičky sladké papriky
½ lžičky pepře
1 lžička soli
Nakrájené hovězí dát do menšího hrnce, přidat cukr, špetku pepře, upěchovat, nechat do druhého dne v ledničce.
Hovězí umlít s osmaženou cibulí, česnekem.
Polovinu bůčku umlít nahrubo.
Polovinu bůčku a špek nakrájet na malé kostičky.
Umleté hovězí dobře smíchat s vejci, moukou, kořením, solí, vodou.
Do směsi hovězího přidat mletý bůček, dobře promíchat a přidat drobně krájený bůček a špek, dobře promíchat.
Ze směsi vytvarovat šišku.
Dno pekáče potřít sádlem, do pekáče vložit sekanou, dát do trouby vyhřáté na 200°C.
Po 10 minutách stáhnout teplotu na 180°C, podlít horkou vodou.
Péct, až sekaná získá světlehnědou kůru, v průběhu pečení sekanou trochu podlévat horkou vodou a přelévat vypečenou šťávou.
Po upečení nechat sekanou 10 minut stát nezakrytou, pak krájet.
Šťávu scedit.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, chleba.