GULÁŠOVÁ POLÉVKA 5 osob
35 dkg hovězího masa (péro), nakrájet na kostičky
20 dkg vepřového (ramínko), nakrájet na kostičky
2 l hovězího vývaru
1 menší cibule, drobně nakrájet
½ mrkve, drobně nakrájet
1 menší petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
35 dkg brambor, nakrájet na kostičky
2 rajčata, nebo 1 lžíce kvalitního rajského protlaku
½ lžičky kmínu
5 zrnek pepře
1 bobkový list
pepř
V hrnci rozpustit sádlo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty.
Přidat cibuli, osmažit do světlehněda.
Přidat maso, osolit, osmažit, přidat mouku, promíchat.
Přidat rajčata, kmín, vydusit šťávu.
Přidat vývar, ale jen tolik, aby se maso dusilo, přidat celý pepř, bobkový list, maso dusit do měkka.
Přidat zbytek vývaru, brambory, vařit, až jsou brambory měkké.
Dochutit pepřem a solí.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







