Žebra
3 kg vepřových žeber
šťáva ze 2 citrónů
1 dcl stolního oleje (ne olivový olej)
3 lžíce mletého zázvoru
2 lžičky mleté papriky
1 lžička mletého pepře
1 lžička soli
Na vaření žeber
1 cibule, oloupat, rozpůlit
1 mrkev
1 celer
kus celeru
2 stružky česneku
5 zrnek pepře
sůl
Do většího hrnce dát vodu, cibuli, mrkev, petržel celer, česnek, pepř, sůl, přivést k varu.
Do vařící vody vložit žebra, vařit necelou 1 hodinu, až je maso téměř měkké.
Žebra vyndat.
V míse smíchat citrónovou šťávu, olej, zázvor, mletou papriku, pepř.
Žebra rozdělit na přiměřené díly, očistit.
Ještě do teplého masa vetřít směs.
Žebra dát igelitového pytle, uzavřít, dát na 4 hodiny do ledničky.
Žebra grilovat až 40 minut po vyndání z ledničky.
Na gril položit dvojitý alobal, na alobal položit žebra a ta zakrýt alobalem (pokud nemáte gril s příklopem).
V průběhu grilování žebra často potírat omáčkou.
Doba grilování je asi 15 minut na jedné straně.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal, Zweigeltrebe.
Omáčka
200 g sladké chilli omáčky
1 konzerva rajčat i se šťávou, rozmixovat
1 lžíce cukru
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžička mletého pepře
1 lžička sladké papriky
½ lžičky mletého chilli
sůl
Do kastrolu dát cukr, nechat mírně zkaramelizovat, přidat rajčata, promíchat, až se karamel rozpustí.
Přidat ostatní suroviny, promíchat, dusit 15 minut.
Dochutit solí.