1,5 kg hovězích žeber
0,5 l vývaru z kostí
3 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
2 mrkve, drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
1 stonek celeru, nakrájet na kolečka
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžička tymiánu, sušený
1 lžička bazalky, sušené
½ lžičky pepře
1 lžička mleté papriky
1 lžička soli
1 lžička sušené hořčice (pokud je)
4 lžíce sádla
2 lžíce másla
Marináda
V míse smíchat tymián, bazalku, pepř, papriku, česnek, sůl, sušenou hořčici.
Potřít žebra hořčicí a obalit ve směsi koření. Nechat ležet přes noc.
V pánvi rozpustit 1 lžíci másla, přidat mrkev, smažit 3 minuty, přidat cibuli, celerovou nať, smažit 4 minuty, přidat pórek, smažit 1 minutu, míchat.
V pekáči rozehřát sádlo, přidat žebra, zprudka osmažit, posypat osmaženou zeleninou.
Přilít víno, zredukovat na 1/3, přidat vývar.
Odkrytý pekáč vložit do trouby rozehřáté na 220°C, péct 7 minut.
Snížit teplotu na 170°C, pekáč přikrýt, dusit 2 hodiny 20 minut, občas přelít výpekem, podle potřeby doplnit horký vývar.
Pekáč vyndat, žebra v něm nechat ležet 10 minut, přelít výpekem.
Žebra vyndat na talíř, pekáč dát na plotnu, rozpustit usazeniny, šťávu scedit do kastrolu, prohřát, odstavit z plotny, v míchat 1 lžíci másla, dochutit pepřem, solí.
Houby s anglistkou slaninou
16 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
30 dkg anglické slaniny, nakrájet na kostičky
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 lžička tymiánu
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 dcl hovězího vývaru
½ lžíce másla
pepř
sůl
V kastrolu nejdříve 1 minutu houby podusit ve vlastní šťávě, přidat anglickou slaninu, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit cca 2 minuty, přidat česnek, když zavoní, přidat víno, zcela zredukovat.
Přidat vývar, přidat pepř, sůl, zcela zredukovat.
Vmíchat máslo, dochutit pepřem a solí.
Příloha: šťouchané brambory, tymiánové brambory.
Prezentace: na třetinu talíře položit žebra, na třetinu talíře položit porci brambor, na třetinu talíře 2 lžíce směsi žampiónů.
Víno: Svatovavřinecké.