1 kg hovězího zadního, nakrájet na proužky 3 x 1 x 1 cm, opepřit
6 dcl hovězího vývaru na podlití
2 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
6 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, rozmixovat
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
4 zrnka nového koření
6 kuliček celého pepře
2 bobkové list
1 kousek skořice
3 hřebíčky
½ lžičky cukru
½ lžičky provensálského koření
pepř
sůl
Marináda
3 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
1 lžíce plnotučné hořčice
4 zrnka nového koření
6 kuliček celého pepře
2 bobkové list
¼ lžičky chilli
Do mísy vložit suroviny na marinádu, promíchat, přidat maso, promíchat, zakrýt, dát na noc do ledničky.
Maso vyndat z ledničky, šťávu scedit, uchovat.
V kastrole rozehřát máslo a olej, přidat cibuli, smažit 7 minut, přidat česnek, když zavoní přidat maso, osmažit, zredukovat šťávu, kterou maso pustilo.
Přidat šťávu z marinády, zredukovat, přidat rajčata, provensálské koření, nové koření, celý pepř, bobkové listy, skořici, hřebíčky, cukr, protlak, sůl, podlít horkým vývarem, dusit, až je maso měkké, podlévat horkým vývarem.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: bílé pečivo, vařená rýže, opečené brambory, bramborová kaše.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal.