Rybí vývar
- 2,5 l vody
- 1, kg rybího ořezu (kostra, hlava z kapra, atd.)
- 1 mrkve
- 1/8 menšího celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- 1 hrst zelené petržele
- 7 zrnek pepře
- sůl
Polévka
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 dcl mléka
- 1,5 l rybího vývaru
- muškátový květ
- 1 dcl smetany
- jikry
- mlíčí
- bílý pepř
- sůl
Zelenina do polévky
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 1/8 menšího celeru, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- máslo
Žemlové knedlíčky
- 6 plátků bílého toustového chleba
- hrst petrželky kudrnky
- mletý pepř
- muškátový květ
- 100 ml smetany
- 3 žloutky
- lžíce oleje
- hladká mouka na zahuštění
- pepř
- sůl
Kostru, hlavu, odřezky dát do hrnce se studenou vodou, přivést k varu, sbírat pěnu, přidat 1 mrkev, 1 petržel, cibuli, zelenou petržel, 1/8 celeru, sůl. Vařit 40 minut.
Vývar scedit, nechat vychladnout, vyčistit bílkem, obrat maso z hlavy a odřezků.
V kastrolu opražit mouku, přidat lžíci másla, udělat jíšku, přidat muškátový květ, ředit mlékem, pak rybím vývarem, provařit 40 minut.
Nakrájenou zeleninu do polévky, osmažit na másle.
Jikry, mlíčí dát do vařící osolené vody, vařit 6 minut, mlíčí nakrájet.
Do vývaru přidat osmaženou zeleninu, mlíčí a jikry, jíšku, maso z vývaru, provařit, sundat z plotny, vmíchat smetanu.
Žemlové knedlíčky
1. Chleba bez kůrky nakrájet na kostičky, dát do mísy, přidat zelenou petržel, muškátový květ, sůl, pepř, 3 žloutky, smetanu, trochu oleje, promíchat, podle potřeby hladkou mouku, na zahuštění.
2. Udělat knedlíčky, dávat do vařící osolené vody, vařit 5 minut. Vyndat a knedlíčky dávat do vody s ledem, aby se knedlíčky zatáhly. Nechat okapat.
Prezentace: na talíř položit knedlíčky zalít horkou polévkou.