8 jehněčích kotlet
stolní olej
pepř
sůl
Marináda
3 dcl červeného vína (Cabernet Sauvignon)
6 stroužků česneku, rozmačkat
6 zrnek jalovce, rozmačkat
3 bobkové listy
pepř
Všechny suroviny dát do mísy, promíchat.
Vinná redukce
1 lžíce másla
1 lžička hladké mouky
1 šalotka, drobně nakrájet
3 dcl hovězího vývaru
3 dcl plného červeného vína (Svatovavřinecké, Merlot)
1 lžíce medu
1 lžička balzamikového octa
bílý pepř
sůl
V kastrole rozpustit máslo, přidat šalotku, nechat zesklovatět, míchat.
Přidat mouku, udělat světlou jíšku, zředit vývarem, promíchat.
Přidat víno, med, ocet, míchat, zredukovat téměř na hustotu medu.
Scedit, dochutit pepřem a solí.
Prezentace: do středu talíře dát porci kroupového rizota, vedle rizota přidat jenu lžíci smažené cukety s rajčaty. Na rizoto položit dvě kotlety, přelít vinnou redukcí.
Víno: Cabernet Sauvignon, kabinet; Cabernet Sauvignon, pozdní sběr.
Kroupové rizoto
500 g krup, téměř uvařit
2 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silné plátky
5 dcl zeleninového vývaru
1,5 dcl smetany ke šlehání
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
100 g parmezánu
½ lžičky majoránky
pepř
sůl
Na pánvi rozehřát máslo a olej, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat houby, smažit 1 minutu, nemíchat, jen prohodit.
Přidat česnek, když zavoní, přidat kroupy, víno, nechat zcela zredukovat.
Přidat zeleninový vývar, pepř, sůl, vývar téměř zredukovat, přidat smetanu, provařit do zhoustnutí.
Pánev sundat z plotny, vmíchat, majoránku, ½ lžíce másla, parmezán.
Dochutit pepřem, solí.