• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JEHNĚČÍ KOTLETY SE SILNOU OMÁČKOU


Jehněčí kotlety se silnou omáčkou, to je exploze čitelných chutí. Jemné, absolutně dietní jehněčí maso, doplněné pečlivě dochucenou omáčkou zahuštěnou pouze zredukováním vína a vývaru, zaručuje jedinečný kulinářský zážitek. Jako nápoj doporučujeme Svatovavřinecké, ale hodí se i Merlot nebo Rulandské modré. 

8 jehněčích kotlet, osolit, opepřit
16 stonků zeleného chřestu, oloupat, dřevnaté konce odříznout
200 g libového hovězího ořezu z hovězího předního nebo zadního, drobně nakrájet
1 l hovězího vývaru
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
3 lžíce sádla na osmažení kotlet a hovězího ořezu
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
2 cibule
3 stroužky česneku
1 ½ lžíce másla
1 bobový list
¼ lžičky tymiánu
pepř
sůl

Na pánvi rozehřát 1 lžící sádla, osmažit odřezky hovězího.
V kastrolu rozehřát 1 lžíci másla, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat cibuli, ½ lžíce másla, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat česnek, bobkový list, tymián, když česnek zavoní, přidat osmažené maso. 
Přidat víno, zredukovat na 1/3.
Přidat hovězí vývar, vařit pomalým varem 45 minut, sbírat pěnu, občas promíchat.
Omáčku scedit do kastrolu a ještě přes sítko vymačkat šťávu, kterou obsahuje zelenina a maso, ale nepasírovat.
U scezené omáčky upravit požadovanou hustotu, buď ještě varem zredukovat, nebo případně zředit.
Na pánvi rozehřát 2 lžíce sádla, postupně osmažit kotlety, cca 4 minuty na každé straně.
Současně vložit oloupaný chřest do vroucí osolené vody se špetkou cukru a kouskem másla. Vařit 5 - 10 minut podle síly chřestu.
Příloha: šťouchané brambory; bramborová kaše.
Víno: Svatovavřinecké.

Doporučujeme