Jehněčí kotlety se silnou omáčkou, to je exploze čitelných chutí. Jemné, absolutně dietní jehněčí maso, doplněné pečlivě dochucenou omáčkou zahuštěnou pouze zredukováním vína a vývaru, zaručuje jedinečný kulinářský zážitek. Jako nápoj doporučujeme Svatovavřinecké, ale hodí se i Merlot nebo Rulandské modré.
8 jehněčích kotlet, osolit, opepřit
16 stonků zeleného chřestu, oloupat, dřevnaté konce odříznout
200 g libového hovězího ořezu z hovězího předního nebo zadního, drobně nakrájet
1 l hovězího vývaru
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
3 lžíce sádla na osmažení kotlet a hovězího ořezu
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
2 cibule
3 stroužky česneku
1 ½ lžíce másla
1 bobový list
¼ lžičky tymiánu
pepř
sůl
Na pánvi rozehřát 1 lžící sádla, osmažit odřezky hovězího.
V kastrolu rozehřát 1 lžíci másla, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat cibuli, ½ lžíce másla, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat česnek, bobkový list, tymián, když česnek zavoní, přidat osmažené maso.
Přidat víno, zredukovat na 1/3.
Přidat hovězí vývar, vařit pomalým varem 45 minut, sbírat pěnu, občas promíchat.
Omáčku scedit do kastrolu a ještě přes sítko vymačkat šťávu, kterou obsahuje zelenina a maso, ale nepasírovat.
U scezené omáčky upravit požadovanou hustotu, buď ještě varem zredukovat, nebo případně zředit.
Na pánvi rozehřát 2 lžíce sádla, postupně osmažit kotlety, cca 4 minuty na každé straně.
Současně vložit oloupaný chřest do vroucí osolené vody se špetkou cukru a kouskem másla. Vařit 5 - 10 minut podle síly chřestu.
Příloha: šťouchané brambory; bramborová kaše.
Víno: Svatovavřinecké.