• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ROLOVANÁ JEHNĚČÍ KÝTA

1 kg jehněčí kýty
2 lžíce sádla
150 g anglické slaniny
3 dcl bílého vína (Ryzlink vlašský)
masový vývar na podlití
1 cibule, drobně nakrájet
1 menší mrkev, drobně nakrájet
1 menší petržel, drobně nakrájet
kousek celeru velkého jako mrkev, drobně nakrájet
100 g másla pro smíchání s česnekem
8 stroužků česneku, rozmačkat
1 lžička majoránky
6 zrnek celého pepře
6 zrnek jalovce, rozmáčknout
pepř
sůl

Příprava základu
Na pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 4 minuty, míchat, přidat celý pepř, jalovec, cibuli, sůl, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat víno, zredukovat, přidat 2 dcl vývaru, promíchat.
Směs přelít do pekáče.

Příprava masa
Do misky vložit změklé máslo, přidat rozmačkaný česnek, majoránku, sůl, promíchat.
Kýtu rozříznout na plát.
Plát osolit, opepřit, potřít směsí másla s česnekem, na směs položit plátky anglické slaniny, listy špenátu, zavinout, převázat nití.
Na pánvi rozehřát sádlo, roládu osmažit ze všech stran.
Roládu nechat vychladnout, potřít zbytkem másla s česnekem, zabalit do plátků anglické slaniny.
Roládu dát na pekáč, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu 20 minut.
Maso vyndat na talíř, přikrýt alobalem.
Šťávu scedit do kastrolu, ze zeleniny vyndat koření, zeleninu propasírovat do omáčky, provařit, dochutit pepřem, solí.
Kastrol se šťávou odstavit z plotny, vmíchat půl lžíce studeného másla.
Příloha: šťouchané brambory
Víno: Ryzlink vlašský.

Doporučujeme