1 kapr, 2,5 – 3 kg, rozdělit na porce
2 cibule, nakrájet na kolečka
1 mrkev, nakrájet na kolečka
1 petržel, nakrájet na kolečka
1/8 celeru, nakrájet na kolečka
2 lžíce másla
rybí várka
½ l černého piva
80 g perníku, drobně nastrouhat
80 g švestkových povidel
8 vlašských ořechů
50 g loupaných mandlí, rozdělit na poloviny
50 g hrozinek, namočit
12 sušených švestek, nakrájet
2 zrnka nového koření
5 zrnek pepře
2 bobkové listy
30 g cukru
1,5 lžíce octa
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
pepř
sůl
Krev čerstvě zabitého kapra smíchat se lžící octa, aby se krev nesrazila. (Lze vynechat.)
V kastrolu rozpustit máslo, rychle osmažit porce kapra z obou stran, vyjmout, dát na talíř.
Do kastrolu přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit 6 minut, míchat, případně přidat máslo.
Do kastrolu přidat krev, pivo, promíchat, přidat ½ lžíce octa, koření, povidla, cukr, perník, sůl, vařit pomalým varem 2 hodiny, občas promíchat, případně ředit rybí várkou, na požadovanou hustotu.
Omáčku scedit do většího kastrolu.
Přidat scezené hrozinky, švestky, ořechy, mandle, citrónovou kůru, promíchat, přivést k varu.
Přidat porce kapra, pomalu vařit cca 12 minut.
Příloha: kynuté knedlíky.
Víno: Svatovavřinecké, Merlot.