4 vejce
4 housky
1 lžíce másla
2 lžíce octa
1 hermelín, rozkrojit na 4 plátky
4 plátky šunky
máslo
Omáčka mornay
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
mléko na zředění jíšky
špetka mletého muškátového oříšku
1 cibule, nakrájet na čtvrtky
5 hřebíčků, zapíchnout do cibule
2 bobkové listy
½ lžičky cayennského pepře
100 g primátora nebo moravského bloku, jemně nastrouhat
1 smetanový sýr
2 dl kysané smetany
2 žloutky, našlehat
pepř
sůl
V kastrolu mírně opražit mouku, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem.
Přidat bobkový list, muškátový oříšek, cibuli s hřebíčky, provařit 30 minut.
Omáčku scedit, vmíchat smetanový a nastrouhaný sýr, nechat rozpustit.
Sejmout s plotny, přidat žloutky rozmíchané ve smetaně, vmíchat do omáčky, ochutit pepřem a solí, nevařit.
Housky rozpůlit, spodní části potřít máslem, položit na rozpálenou pánev, krátce osmažit. Vrchní část nebude použita.
Do kastrolu s vařící vodou přidat ocet, zmírnit var, do vody rozklepnout vejce, vařit 3 minuty.
Prezentace: do misky dát housku osmaženou stranou nahoru, na ni položit šunku, hermelín, vejce, přelít sýrovou omáčkou.
Víno: Veltlínské červené rané.