• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

BUDAPEŠŤSKÁ POMAZÁNKA

Budapešťská pomazánka musí obsahovat brynzu.

250 g brynzy
100 g měkkého tvarohu
1 strilovaná kapie, drobně nakrájet
½ cibule, drobně nakrájet, propláchnout horkou vodou
trochu mléka na zředění
1 lžička mleté papriky
1 lžička hořčice
½ lžičky mletého kmínu
pepř
sůl

Všechny suroviny vložit do mísy, promíchat, dochutit pepřem, solí, dát vychladit.

Vytisknout

SÝROVÝ NÁKYP

400 g veky, nakrájet na plátky 0,5 cm
400 g tučného ementálu, nakrájet na plátky, aby přesahovaly nakrájenou veku
2 dcl mléka
2 dcl smetany 12%
4 vejce
špetka muškátového květu
½ lžičky mleté papriky
sůl

Rozmíchat mléko, vejce, přidat muškátový květ, mletou papriku, sůl.
Zapékací mísu vymazat máslem, vysypat strouhankou.
Do mísy vkládat střídavě vrstvu veky, vrstvu sýra, zalít směsí mléka.
Na povrch položit kousky másla.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 25 minut.
Víno: Neuburgské.

Vytisknout

ZÁLIVKA Z NIVY II.

  • 100 g nivy, nastrouhat
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • chilli dle chuti
  • sůl

Všechno smíchat.

Vytisknout

OVOCNÝ SALÁT S HERMELÍNEM

4 hermelíny, nakrájet na kostičky
2 lžíce majonézy
4 lžíce medu
50 g mandlových plátků, nasucho opražit
4 jablka, oloupat, odstranit jádřinec, nakrájet na kostičky
4 hrušky, oloupat, odstranit jádřinec, nakrájet na kostičky
8 švestek, vypeckovat, nakrájet na čtvrtky

Smíchat hermelín, majonézu, mandle.
Ovoce nakrájet na kostičky, promíchat.
Prezentace: porci ovocného salátu přelít lžící medu, na vrch salátu položit porci sýrové směsi.
Vhodné víno: Moravský muškát; Iršaj Oliver; sekt demi.

Vytisknout

SÝROVÁ ZÁLIVKA Z LUČINY

  • 2 balíčky lučiny
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 4 lžíce smetany
  • 2 lžíce kopru, drobně nakrájet
  • 1 lžička sušené majoránky
  • pepř
  • sůl

Všechno smíchat.

Doporučujeme