• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ZELŇAČKA S KLOBÁSOU A ŠPEKEM

3 l vody
500 g kyselého zelí, mírně propláchnout, nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozdrtit
4 střední brambory, nakrájet na kostičky
250g paprikové klobásy, nakrájet na kolečka
100g špeku, nakrájet na malé kostičky
1 vejce
1 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
3 litry hovězího vývaru
1 bobkový list
3 zrnka nového koření
4 zrnka pepře
1 sušená čili paprička
½ lžičky majoránky
1 lžíce mleté červené papriky
1 dcl mléka
1 lžíce kysané smetany
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit sádlo, rozškvařit špek, přidat cibuli, osmažit, než začne hnědnout.
Přidat mouku, cca 1 minutu smažit, zředit vývarem.
Přidat všechno zelí, nové koření, celý pepř, bobkový list, čili papričku, vařit 1hodinu.
Přidat brambory, klobásu, česnek, mletou papriku, vařit 20 minut.
Přidat, vejce, majoránku, mléko, vařit, až vejce ztuhne.
Vmíchat smetanu, dochutit pepřem a solí.

Doporučujeme