• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

HRACHOVÁ POLÉVKA (fazolová, čočková, ale tyto luštěny nemixovat)

  • 250 g hrachu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce másla
  • ½ lžíce másla na závěr do polévky
  • 2 l vody
  • 1 dcl mléka, nebo 2 lžíce smetany
  • menší cibule, hrubě nakrájet
  • menší cibule, drobně nakrájet
  • ½ mrkve, drobně nakrájet
  • ½ petržele, drobně nakrájet
  • kousek celeru, drobně nakrájet
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1½  lžička majoránky
  • zelená petržel, drobně nakrájet
  • 1 lžička saturejky
  • pepř
  • sůl
  • bílé pečivo, nakrájet na kostičky, osmahnout

1. Hrách namočit přes noc.
2. Hrách zalít vodou, přidat hrubě krájenou cibuli, hrách uvařit doměkka.
3. V hrnci rozpustit 2 lžíce másla, přidat zeleninu, osmažit, přidat drobně krájenou cibuli, osmažit.
4. Přidat mouku, 1 minutu míchat, zředit vodou z vařeného hrachu.
5. Rozmixovat vařený hrách s vodou, ve které byl uvařen
6. Rozmixovaný hrách přidat do hrnce se zeleninou, vařit 20 minut.
5. Přidat česnek, zelenou petržel, majoránku, provařit 5 minut.
6. Přidat mléko, provařit, ještě rozmixovat, přidat saturejku
7. Přidat ½ lžíce másla, promíchat.
Do talíře vložit osmažené bílé pečivo, zalít polévkou.

Doporučujeme