1 menší kuře
2,5 l vody
1 mrkev, nakrájet na kostičky
1 petržel, nakrájet na kostičky
1/8 celeru, nakrájet na kostičky
2 lžíce sterilovaného hrášku
4 zrnka pepře
¼ lžičky muškátového květu
2 dcl smetany
2 žloutky
½ lžíce másla na osmažení zeleniny
pepř
sůl
Ochucená jíška
½ l vody
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
malá mrkev, hrubě nakrájet
malá petržel, hrubě nakrájet
kousek celeru, hrubě nakrájet
drůbky (pokud je dodavatel přidal ke kuřeti, měl by)
2 zrnka pepře
sůl
V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, smažit 1 minutu, míchat, přidat muškátový květ. Zředit studenou vodou.
Přidat zeleninu, pepř, vařit stejnou dobu jako kuře, občas míchat.
V průběhu vaření doplňovat vodu podle potřeby.
Dochutit solí.
Do 2,5 l studené osolené vody přidat kuře, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat celý pepř, pomalu vařit cca 45 minut.
V menším kastrolu rozehřát ½ lžíce másla, přidat na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat trochu horké vody, zeleninu uvařit, scedit.
Vývar z kuřete scedit do hrnce, přidat scezenou provařenou jíšku, vařené kostičky zeleniny, nakrájené kuřecí maso, hrášek, provařit, odstavit z plotny.
Ve smetaně dobře rozmíchat žloutky, přidat do polévky, dobře promíchat, nevařit.
Dochutit pepřem, solí.