1 kapr, očistit, rozdělit na porce
75 g špeku, nakrájet na tenké proužky, dát zmrazit
2 lžíce hladké mouky
1 lžička mleté papriky
1 lžíce citrónové šťávy
1 citrón
hrst zelené petržele, drobně nakrájet
máslo na smažení
kmín
sůl
Porce se bude péct nadvakrát (na dvě pánve), protože výpek bude použit jako základ pro šťávu a při pečení všech porcí v jedné várce by došlo k přepálení másla a šťáva by byla hořká.
Smíchat mouku s mletou paprikou.
Porce ryby protáhnout špekem, osolit, posypat směsí mouky a mleté papriky.
Na pánvi rozehřát máslo, vložit porce kapra, osmažit z obou stran. Smažit vždy 3 minuty na každé straně.
Porce kapra vyndat na talíř, výpek slít do jedné pánve, tu sundat z plotny, přidat lžíci másla, citrónovou šťávu, míchat, až se máslo rozpustí.
Příloha: vařené brambory.
Prezentace: na polovinu talíře dát porci brambor, posypat zelenou petrželí, na druhou polovinu talíře položit porci kapra, přelít šťávou z pánve.
Na malý talířek položit citrón nakrájený na osminky.
Víno: Veltlínské červené rané, jakostní.