• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

OBLOŽENÉ CHLEBÍČKY

Málokdo si u nás uvědomuje, že naše čerstvě vyrobené obložené chlebíčky jsou bezkonkurenční českou kulinářskou ikonou. Rychlá a relativně snadná příprava nabízí širokou paletu chutí. Nikde na světě není tato mimořádná lahůdka vyráběna a nabízena. Dopřejte si občas  vynikající dobrotu, o které nemá zbytek světa ani ponětí.

CHLEBÍČKY SE ŠUNKOU

veka, nakrájet šikmo na stejné krajíčky
vlašský salát
plátky dušené šunky
vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na plátky
malé okurky sterilované, nakrájet na vějířky, použít polovinu okurky
petržel kadeřavá

Prezentace: krajíček veky potřít vlašským salátem, z plátku šunky udělat kornoutek, do kornoutku vložit lžičku vlašského salátu a růžičku petržele, , položit na polovinu krajíčku veky, na druhou polovinu položit, plátek vejce, polovinu okurky nakrájenou do vějířku. 


CHLEBÍČEK SE SALÁMEM

veka, nakrájet šikmo na stejné krajíčky
francouzský salát
tenké plátky kvalitního trvanlivého salámu vyrobeného z masa, ne ze separátu
vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na plátky
sterilovaná kapie, nakrájet na proužky
malé okurky sterilované, nakrájet na vějířky, použít polovinu okurky
petržel kadeřavá

Prezentace: krajíček veky potřít francouzským salátem, z plátku salámu udělat kornoutek, do kornoutku vložit proužek kapie, položit na polovinu krajíčku veky, na druhou polovinu položit, plátek vejce, polovinu okurky nakrájenou do vějířku, na plátek vejce růžičku petržele.


CHLEBÍČEK S DEBRECÍNSKOU PEČENÍ

veka, nakrájet šikmo na stejné krajíčky
vlašský salát
plátky debrecínské pečeně
sýr blaťácké zlato, nakrájet na krátké hranolky, obalit v mleté paprice
vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na plátky
sterilovaná kapie, nakrájet na plátky
malé okurky sterilované, nakrájet na vějířky, použít polovinu okurky
petržel kadeřavá

Prezentace: krajíček veky potřít vlašským salátem, z plátku debrecínské pečeně udělat kornoutek, položit na polovinu krajíčku veky, na druhou polovinu položit, plátek vejce, polovinu okurky nakrájenou do vějířku, sýr, na vajíčko položit růžičku zelené petržele.


CHLEBÍČEK S UHERSKÝM SALÁMEM

veka, nakrájet šikmo na stejné krajíčky
máslo
tenké plátky uherského salámu
vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na plátky
malé okurky sterilované, nakrájet na vějířky, použít polovinu okurky
petržel kadeřavá

Prezentace: krajíček veky potřít máslem, ze dvou plátků uherského salámu udělat kornoutky, do kornoutků vložit růžičky petržele a položit na dvě třetiny krajíčku veky, na zbylou část veky položit plátek vejce, polovinu okurky nakrájenou do vějířku. 
 

CHLEBÍČEK SE SÝREM

veka, nakrájet šikmo na stejné krajíčky
máslo
tenké plátky sýru eidam
mletá paprika
malé okurky sterilované, nakrájet na vějířky, použít polovinu okurky
petržel kadeřavá

Prezentace: krajíček veky potřít máslem, ze dvou plátků sýru udělat kornoutky, do kornoutků vložit růžičky petržele a položit na dvě třetiny krajíčku veky, sýr posypat mletou paprikou, na zbylou část veky položit plátek vejce, polovinu okurky nakrájenou do vějířku. 


CHLEBÍČEK S LOSOSEM

veka, nakrájet šikmo na stejné krajíčky
tenké plátky uzeného lososa
vejce, uvařit natvrdo, drobně nakrájet
kapry
máslo
tenké plátky citrónu, nakrájet na čtvrtky
kopr, drobně nakrájet

Prezentace: krajíček veky potřít máslem, z plátku lososa udělat kornoutek, položit na krajíček veky, do kornoutku vložit kapary a čtvrtku plátku citrónu, lososa posypat koprem, zbylou část veky posypat drobně krájeným vajíčkem. 


CHLEBÍČEK S ROSTBÍFEM

plátky rostbífu
máslo
tatarská omáčka
malé okurky sterilované, nakrájet na vějířky, použít polovinu okurky
cibule, drobně nakrájet, propláchnout horkou vodou
petržel kadeřavá

Prezentace: krajíček veky potřít máslem, z plátku rostbífu udělat kornoutek, položit na krajíček veky, do kornoutku vložit lžičku tatarské omáčky, trochu cibule, na zbylou část veky položit vějířek okurky. 


CHLEBÍČEK S RUSKÝM VEJCEM

veka, nakrájet šikmo na stejné krajíčky
vlašský salát
plátky dušené šunky
vejce, uvařit natvrdo, přepůlit
malé okurky sterilované, nakrájet na vějířky, použít polovinu okurky
kapie sterilovaná, nakrájet na proužky
petržel kadeřavá

Prezentace: krajíček veky potřít vlašským salátem, na dvě třetiny krajíčku veky položit polovinu vejce řezem dolů, vejce přelít majonézovým přelivem, z plátku šunky udělat kornoutek, na druhou polovinu veky proužek kapie, růžičku petržele, vějířek okurky. 


Francouzský salát
1 kg brambory, uvařit, nechat vychladnout, oloupat, nakrájet na malé kostičky
2 lžíce majonézy, nebo podle chuti
2 lžíce bílého jogurtu, nebo podle chuti
2 mrkve, uvařit, nakrájet na malé kostičky
kousek celere (jako větší mrkev), uvařit, nakrájet na malé kostičky
1 menší konzerva sterilovaného hrášku
4 kyselé okurky, nakrájet na malé kostičky
3 jablka, oloupat, nakrájet na malé kostičky, připravit jako poslední a hned vmíchat, aby jablka nezhnědla
1 lžíce worcestrové omáčky
1 necelá kávová lžička cukru
1 lžíce citrónové šťávy
bílý pepř
sůl

Všechny suroviny vložit do mísy, opatrně promíchat, dochutit pepřem, solí, vychladit.

Vlašský salát
600 g brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout
300 g kvalitního šunkového salámu (ne salámy ze separátu s obsahem kostí a peří)
160 g sterilovaných okurek
50 g sterilovaného celeru
50 g sterilovaného hrášku
100 g mrkve, uvařit, nakrájet na kostičky
200 g majonézy
100 g bílého jogurtu
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky worcesterské omáčky
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička cukru
½ lžičky pepře
sůl

Brambory oloupat, nakrájet na kostičky, salám nakrájet na nudličky, vložit do mísy.
Přidat ostatní suroviny, promíchat.
Dochutit pepřem, solí.

Majonézový přeliv
8 lžic majonézy
2 lžíce mléka
1 lžička octa
1 lžíce studeného aspiku

Všechny suroviny dát do misky, prošlehat.
Poznámka: pro rychlou přípravu postačí majonéza, mléko, ocet.

Doporučujeme