2,5 litru vody
1,5 kg rybího ořezu
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celere, hrubě nakrájet
1 větší cibule, hrubě nakrájet
1 menší mrkev, drobně nakrájet
1 menší petržel, drobně nakájet
1 plátek celere, drobně nakrájet
10 zrnek pepře
6 zrnek nového koření
¼ lžičky muškátového květu
½ lžičky tymiánu
½ lžíce másla
3 plátky veky, nakrájet na kostičky
bílý pepř
sůl
Do hrnce s vodou vložit hlavu (bez očí, žáber), ocas, ploutve, kůži, játra, veškerý rybí ořez, přivést k varu, sbírat pěnu.
Když je pěna sebraná, přidat hrubě krájenou zeleninu, celý pepř, muškátový květ.
Scedit. Obrat maso z hlavy, kostí, dát stranou na talíř.
Do scezeného vývaru přidat zředěnou jíšku, vařit 30 minut.
Na másle osmažit drobně nakrájenou zeleninu, vařit v menším množství vody 10 minut, scedit.
Do hotové polévky přidat obrané maso, jikry, mlíčí, tymián, vařit 5 minut.
Do polévky přidat uvařenou drobně krájenou zeleninu bez vody, ve které se vařila.
Dochutit pepřem, solí, muškátovým květem.
Na pánvi rozehřát máslo, osmažit kostičky veky.
Prezentace: do porce polévky na talíři vložit kostičky osmažené veky, posypat drobně krájenou zelenou petrželkou.
Zředěná jíška
2 lžíce hladké mouky
1½ lžíce másla
právě připravený a scezený rybí vývar
V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat až se mouka a máslo spojí, dále míchat asi 20 vteřin.
Za stálého míchání zředit částí vychladlého vývaru.