• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SALÁT Z VAŘENÉHO KAPRA

1 polovina kapra
4 lžíce černých oliv
4 lžíce olivového oleje do salátu
1 lžíce másla, na osmažení baget
2 lžíce olovového oleje, na osmažení baget
2 bagety, podélně rozpůlit
½ hrsti zelené petržele
2 stroužky česneku, podélně rozpůlit
šťáva z ½ citrónu
pepř
sůl

Rybí várka
1 l vody
1 lžíce octa
kůra z ½ citrónu
1 menší mrkev, nakrájet na kolečka
1 menší petržel, nakrájet na kolečka
1 kousek celeru, nakrájet na plátky
½ cibule
4 zrnka nového koření
6 zrnek pepř
2 bobkové listy
4 lístky šalvěje
½ hrsti zelené petržele
2 stonky kopru
pepř
sůl

Do hrnce nalít vodu, přidat ocet, rybí ořez, hlavu kapra bez žáber a očí, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, zelenou citrónovou kůru, koření, vařit nízkým varem 30 minut.
Scedit.
Přidat rybu, vařit 15 – 20 minut.
Maso nechat vychladnout, vykostit, maso rozdělit na kousky.
Olivy nakrájet na kolečka, dát do mísy, osolit, opepřit, přelít olivovým olejem promíchat.
Přidat maso, opatrně promíchat, přelít citrónovou šťávou.
Na pánvi rozehřát máslo a olivový olej, přidat česnek, když zavoní, vyndat.
Na pánvi osmažit bagety na straně řezu.
Víno: Rýnský ryzlink, kabinet.

Doporučujeme