Švestky, meruňky, třešně
750 g hrubé mouky + na podsypání těsta
30 g krystalového cukru
1 vejce
3 g droždí
600 g ovoce bez pecek
moučkový cukr na posypání knedlíků
1 vanilkový cukr
tvrdý tvaroh, nastrouhat
sůl
Smíchat moučkový cukr s vanilkovým cukrem.
Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí s trochou cukru, zalít trochou vlažného mléka, přidat trochu mouky, udělat řídké těsto, nechat na teplém místě 20 minut vykynout.
Do mísy dát zbytek mouky, vejce, kvásek, zbytek cukru, zbytek mléka, sůl, vypracovat hladké nelepivé těsto, dát na teplé místo vykynout na 40 minut.
Vál posypat moukou, těsto rozválet na plát vysoký 0,5 - 1 cm.
Těsto nakrájet na čtverce, naplnit ovocem, uzavřít, nechat ještě 15 minut kynout.
Vkládat do vařící mírně osolené vody, zamíchat, aby se neuchytily u dna, vařit 10 – 12 minut, v průběhu vaření knedlíky obrátit.
Knedlíky ihned po vyjmutí z vody propíchnout vidličkou, aby odešla pára a knedlíky se nesrazily.