1 kachna, odkrojit konce křídel
50 g špeku
1 lžíce sádla
2 cibule, nakrájet na kolečka
0,5 l drůbežího vývaru
2 bobkové listy
4 zrnka jalovce, rozdrtit
pepř
sůl
Kachnu potřít drceným jalovcem vně i uvnitř, vně i uvnitř opepřit, osolit.
V pekáči rozpustit sádlo, přidat špek, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Obsah pánve přendat do pekáče, kachnu položit do pekáče na prsa, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, ale jen pod kůži, aby se uvolnilo sádlo.
Z pekáče pak sádlo odebrat, kachnu podlít malou částí horkého vývaru, přidat bobkový list.
Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.
Příloha: rýže, noky.
Víno: Frankovka, Rulandské modré.
Omáčka
konce křídel, případně drůbky, pokud u kachny byly
1 malá mrkev, hrubě nakrájet
1 malá petržel, hrubě nakrájet
kousek celeru, hrubě nakrájet
2 dcl bílého vína
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
4 zrnka celého pepře
2 zrnka jalovce
1 bobkový list
pepř
sůl
Zatímco se kachna peče, opražit v kastrolu krátce mouku. Přidat máslo, 1 minutu smažit, míchat. Zředit vínem, míchat, ihned přidat zbytek vývaru a zředit.
Přidat ostatní suroviny, vařit 30 minut, případně doplňovat dalším vývarem.
Scedit do dalšího kastrolu, po upečení kachny vmíchat výpek, ale bez připálených zbytků, provařit, dochutit pepřem, solí.
Znovu přecedit.