• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KYNUTÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY

Švestky, meruňky, třešně

750 g hrubé mouky + na podsypání těsta
30 g krystalového cukru
1 vejce
3 g droždí
600 g ovoce bez pecek
moučkový cukr na posypání knedlíků
1 vanilkový cukr
tvrdý tvaroh, nastrouhat
sůl

Smíchat moučkový cukr s vanilkovým cukrem.
Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí s trochou cukru, zalít trochou vlažného mléka, přidat trochu mouky, udělat řídké těsto, nechat na teplém místě 20 minut vykynout.
Do mísy dát zbytek mouky, vejce, kvásek, zbytek cukru, zbytek mléka, sůl, vypracovat hladké nelepivé těsto, dát na teplé místo vykynout na 40 minut.
Vál posypat moukou, těsto rozválet na plát vysoký 0,5 - 1 cm.
Těsto nakrájet na čtverce, naplnit ovocem, uzavřít, nechat ještě 15 minut kynout.
Vkládat do vařící mírně osolené vody, zamíchat, aby se neuchytily u dna, vařit 10 – 12 minut, v průběhu vaření knedlíky obrátit.
Knedlíky ihned po vyjmutí z vody propíchnout vidličkou, aby odešla pára a knedlíky se nesrazily.

Vytisknout

PRACNY

460 g hladké mouky
320 g moučkového cukru
340 g Hery
60 g kakaa
1 žloutek
1½  lžičky skořice
½ lžičky mletého hřebíčku

Všechny suroviny dát do mísy, vypracovat těsto, zabalit do potravinářské fólie, dát na 2 hodiny do ledničky.
Těsto plnit do formiček (formičky není třeba vymazávat tukem), dát na plech, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 12 minut.

Vytisknout

PIŠKOTOVÉ KULIČKY

250 g piškotů
250 g másla
200 g cukru
80 g ořechů, rozmačkat
2 vejce
1 vanilkový cukr
5 lžic rumu
3 lžíce kakaa
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
strouhaný kokos na obalení

Vejce ušlehat s cukrem a pak vmíchat ostatní suroviny, kromě kokosu.
Ze směsi tvarovat kuličky, ty obalit v kokosu.

Vytisknout

ÚLY

Hmota na úly
300 g piškotů
70 g másla
150 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
3 lžíce rumu
2 lžíce mléka

Náplň
150 g moučkového cukru
150 g másla
1 žloutek
4 lžíce rumu

Vytvarovat duté úly, ty naplnit náplní, úly umístit na kulatý piškot.

Vytisknout

NUGÁTOVÉ PIŠKOTY

kulaté piškoty
čokoláda na vaření

Náplň
250 g másla
120 g cukru
40 g kakaa
10 g pudingového prášku
3 vejce

Vejce ušlehat s cukrem, kakaem, pudingovým práškem.
Rozehřát máslo a zchladlé zašlehat do směsi.
Směsí spojovat dva piškoty. Spojené piškoty přelít čokoládou na vaření.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme