Základní podobu salátu, původem z Florencie, popisuje italský básník Agnollo di Cosimo (1503 – 1572). Tehdejší ingredience byly: starý chleba, cibule, okurky, olivový olej, ocet.
- 6 toustových chlebů, nakrájet, nebo natrhat na větší kousky
- 4 rajčata, nakrájet na klínky
- 2 menší šalotky, nakrájet na proužky
- 3 lžíce zelených oliv bez pecek, rozpůlit
- 1 salátová okurka, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
- 4 stroužky česneku, rozdrtit
- 8 lístků bazalky, natrhat
- 3 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
Zálivka
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
1. Předehřát troubu na 200°C.
2. V misce smíchat chleba, česnek, olivový olej, pepř, sůl, dát na plech.
3. Plech dát do trouby, péct 5 minut. (Nebo směs s chlebem osmažit na pánvi.) Nechat vychladnout.
4. V hrnku smíchat olivový olej a balzamikový ocet na zálivku.
5. V míse smíchat rajčata, okurku, bazalku, šalotku, olivy, opatrně vmíchat opečený chleba.
6. Zalít zálivkou.