1 krocan 6,5 kg
1 svazek celerové natě, hrubě nakrájet
4 mrkve, hrubě nakrájet
4 cibule, hrubě nakrájet
2 hlavy fenyklu, hrubě nakrájet
2 pórky, bílá část, nakrájet na plátky
1 pomeranč, nakrájet na plátky
2 lžíce sušené bazalky
pepř
sůl
Na přelévání krocana
1 dcl jablečného džusu
2 dcl bílého vína
2 dcl pomerančového džudu
0,5 dcl citrónové šťávy
2 lžíce sójové omáčky
Všechny suroviny vložit do misky, promíchat.
Nejdříve je třeba vytáhnout šlachy z běhů krocana. Nejlépe fungují kombinačky. Šlachy je nutné vytáhnout, jinak by maso spodní části běhů (paličky) bylo po upečení tvrdé.
Do pekáče, který pojme celého krocana, nasypat celer, mrkev, cibuli.
Krocana vně i uvnitř opepřit, osolit.
V míse smíchat fenykl, pórek, pomeranč, bazalku, směsí naplnit dutinu krocana.
Krocana položit do pekáče na zeleninu, hrudníkem dolů, křídla podsunout pod prsa.
Pekáč s krocanem dát do trouby předehřáté na 210°C, péct 30 minut, každých 10 minut přelévat směsí ovocných šťáv, vína a sójové omáčky.
Krocana zakrýt alobalem, péct dalších 2 hodiny 30 minut.
Krocan je pečený, když po píchnutí do oblasti mezi prsy a stehny vytéká čirá šťáva (ne načervenalá).
Vyndat krocana, dát na talíř, přikrýt alobalem, nechat 30 minut ležet, pak porcovat.
Šťávu z pekáče scedit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: kaše.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.