- 800 g brambor, uvařit ve slupce, oloupat, nastrouhat
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- hladká mouka na posypání válu
1. Z brambor, polohrubé mouky, vejce, soli vypracovat vláčné těsto.
2. Na pomoučněném vále vyválet placku asi 3 mm silnou, vykrajovat kolečka.
3. Péct na teflonové pánvi.
Podávat samotné nebo jako příloha k pokrmům typu guláše, polévkám, kde je součástí hovězí vývar.
Nebo podávat s různými doplňky:
Slané
- brynza sypaná osmaženým špekem nebo uzeným
- dušené kyselé zelí s vařeným uzeným masem nakrájeným na proužky
- špenát se sázenými vejci
- směsí kysané smetany, s kousky smaženého filé, koprem, pepřem, solí (uzený losos je nevhodný, placka potlačí jeho chuť)
Sladké
- do hotové šlehačky rozmixovat lučinu s cukrem, zdobit plátky broskve, meruňky, půlenými jahodami
- v mléce svařit povidla, mák, cukr, trochu skořice, zdobit lesním ovocem