• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JAMBALAYA III.

(Možno přidávat nebo kombinovat masa kuřecí, husí, kachní. Tyto masa po obalení v creole osmažit zvlášť na olivovém oleji, dát stranou a pak vmíchat do hotové rýže. Klobásu dávat vždy. Rýže může být až 3 hrnky, pak ale více vývaru a více zeleniny. Rýži před vařením vždy důkladně propláchnout.)

  • 12 středních krevet, očistit a nakrájet
  • 1 lžíce creole
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla na smažení krevet
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet
  • ½ zelené papriky, oloupat, drobně nakrájet
  • ¼ hrnku drobně nakrájeného celeru
  • 2 lžíce drobně nakrájeného česneku
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 3/4 hrnku rýže
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 150 g dunajské klobásy, nakrájet na tenké nudličky
  • pepř
  • sůl

1. V misce smíchat krevety a creole, nechat 30 minut.
2. V pánvi rozpustit máslo, přidat krevety, smažit 2 minuty, míchat, dát stranou na talíř.
3. V kastrolu ohřát olej a 3 minuty opékat klobásu, cibuli, celer, pepř, pak přidat česnek, bobkové listy, worcestrovou
    omáčku a chilli omáčku.
4. Přidat rajčata, bobkové listy, worcestrovou omáčku, chilli omáčku.
5. Přidat rýži a pomalu přilévat vývar. Mírně vařit až je rýže měkké a tekutina je téměř odpařená.
6. Do měkké rýže přidat krevety, pepř, sůl, cerole a míchat, až se tekutina odpaří.
 
Creole (Bayou Blast)

  • 2 ½ lžíce papriky
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce česnekového prášku
  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžíce bílého pepře
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • 1 lžíce sušeného tymiánu

Všechno smíchat. Uložit do sklenice.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme