16 lžic ječmených krup
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
10 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silné plátky
5 dcl zeleninového vývaru
1,5 dcl smetany ke šlehání
1,5 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1,5 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
100 g parmezánu
½ lžičky tymiánu
½ lžičky šalvěje
pepř
sůl
Kroupy propláchnout. (Kropy není třeba předvařovat.)
Na pánvi rozehřát 1 lžíci másla a olivový olej, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat houby, smažit 1 minutu, nemíchat, jen prohodit.
Přidat česnek, když zavoní, přidat víno a nechat zcela zredukovat, přidat kroupy, šalvěj, tymián.
Přidat zeleninový vývar, pepř, sůl, vařit 35 minut, podle potřeby podlévat vývarem, občas zamíchat, vývar téměř zredukovat, přidat smetanu, provařit do zhoustnutí.
Pánev sundat z plotny, vmíchat, ½ lžíce másla, parmezán.
Dochutit pepřem, solí.