1 kg sladkých jablek
1 l vody
3 dcl bílého vína (Rulandské šedé, Pálava)
šťáva z jednoho citrónu
kůra z ½ citrónu
60 g rozinek
250 g cukru
kousek celé skořice
1 hvězdička badyánu
Jablka oloupat, zbavit jádřinců.
2/3 jablek hrubě nakrájet, dát do hrnce, přidat 200 g cukru, citrónovou kůru, šťávu z ½ citrónu, vodu, jablka uvařit do měkka.
Citrónovou kůru vyndat, obsah hrnce rozmixovat.
Zbylá jablka nakrájet na tenké plátky, vložit do malého kastrolu, přidat cukr, badyán, hrozinky, skořici, citrónovou šťávu, malé množství vody pomalu vařit, až plátky jablek téměř změknou.
Kastrol odstavit z plotny, přidat víno, vrátit na plotnu a těsně před varem odstavit.
Vyndat badyán a obsah kastrolu přidat k rozmixované směsi, dát vychladit.