1,5 l drůbežího vývaru
400 g brambor, oškrábat, nakrájet na kostičky
4 vejce
1 hrst sušených hub nebo 2 hrsti čerstvých hub, nakrájených na silnější plátky
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
3 dcl kysané smetany
1 dcl mléka
1 lžíce octa
1 bobkový list
1 lžička kmínu
4 zrnka celého pepře
1 lžíce kopru, nakrájet (dát až do hotové polévky, vařením kopr zhořkne)
pepř
sůl
Uvařit nakrájené brambory doměkka.
Uvařit houby.
Udělat jíšku: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minuty míchat, zředit vývarem, přivést k varu.
Přidat kmín, celý pepř, bobkový list, sůl, vařit 45 minut.
Kastrol odstavit z plotny.
Smetanu rozmíchat s mlékem, vmíchat do polévky, vmíchat ocet, přidat uvařené brambory a houby, krátce provařit, míchat, aby se smetana nesrazila.
Dochutit pepřem, solí, případně octem.
Prezentace: do porce polévky vložit ztracené vejce, polévku posypat koprem.
Ztracené vejce
1 vejce
2 lžíce octa
1,5 l vody
Vodu přivést k varu, přidat ocet, snížit var.
Vejce opatrně rozklepnou do vařečky.
Ve vodě roztočit vír, do středu víru vložit vejce, vařit mírným varem 4 minuty, bílek lžící přehrnout přes vejce.
Vejce vyndat perforovanou naběračkou, vložit do kastrolu se studenou vodou.
(Ztracené vejce se vaří 3 minuty, ale do kulajdy potřebujeme tužší žloutek.)